Bander opruster i voldelig gadestrid

Indvandrerbanderne på Nørrebro har igangsat mobiliseringskampagne, hvori de beskylder Hells Angels’ supportere i AK81 for at ville udrydde »perkere«.

De ledende indvandrerbander mobiliserer i øjeblikket for at stå stærkere, hvis konflikten med HA-støtterne fra AK 81 eskalerer. AK 81 anklages for racistisk betinget vold, der har fået frygten til at vokse blandt indvandrergrupperingerne. Her anholder politiet to bevæbnede unge iført skud- og stiksikre veste natten til tirsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Flindt.

De ledende indvandrerbander på Nørrebro har i den seneste uge iværksat hvervekampagner på gadeplan for at samle mandskab og muskelkraft i konflikten mod Hells Angels-supporterne fra AK 81.

Banderne forsøger at hverve nye støtter ved at spille på racistiske undertoner og fremstille AK 81 som en talstærk, racistisk gruppe, hvis skyderier og vold rammer tilfældige, unge indvandrere på Nørrebro. I samtaler på gadeplan forsøger medlemmer og støtter af indvandrerbanderne at samle mandskab for at være bedre rustet, hvis den nuværende konflikt med AK 81 eskalerer til en decideret krig.

Det bekræfter flere kilder på Nørrebro. Også på den modsatte fløj i konflikten, hos AK 81, bruges racisme og politiske undertoner til at hverve nye støtter.

I krig mod rockerne

»Indvandrerbanderne er gået i gang med at rekruttere. De lægger vægt på, at der er tale om racisme, at AK 81 er ude for at tæske perkere,« siger Khalid Alsubeihi, gademedarbejder og tidligere leder af Fædregruppen på Nørrebro.

Det racistiske element går igen i SMSer, der cirkulerer i indvandrermiljøet på Nørrebro.

I én SMS, der har cirkuleret den seneste uge, opfordres f.eks. til at gå »i krig imod rockerne«, fordi rockerne har »tænkt sig at udslette perkerne«.

Det vides ikke, hvor SMS­en oprindeligt stammer fra, men den har cirkuleret så heftigt på Nørrebro, at den også er havnet i mobilerne hos pusherne i Jægersborggade – som er rockernes territorium.

Maner til ro

I Rigspolitiets afdeling for særlig organiseret kriminalitet, NEC, maner politiinspektør Kim Kliver dog til ro:

»Der cirkulerer flere SMSer af den type i øjeblikket, og det kan være meget vanskeligt for os at vurdere, om de, som har startet kæden, reelt har kontakt til de stridende parter, eller om der blot er tale om udenforstående, der ikke ved, hvad de blander sig i. Men vi gør selvsagt hvad vi kan for at undersøge oprindelsen,« siger Kim Kliver, der ikke ønsker at oplyse, om NEC har sporet SMSer tilbage til nogle af de involverede grupperinger.

Kim Kliver mener, at den nuværende konflikt ikke bunder i racisme, men primært er en kamp om at få kontrol over det lukrative narkotikamarked på Nørrebro.

På den modsatte side i Nørrebro-konflikten, hos rockerne fra Hells Angels, har mobiliseringen stået på længe.

Presset på narkomarked

Sociologen Michael Hviid Jacobsen fra Aalborg Universitet har tidligere påpeget, at selv om racisme ikke er hovedgrundlag for den nuværende konflikt, har Hells Angels tidligere brugt fremmedhad og racistiske undertoner ved rekruttering af nye støtter. Også da støttegruppen AK81 blev dannet i november 2007 for at fungere som vagtkorps for de fuldgyldige medlemmer af Hells Angels, der i de seneste år er blevet presset på det lukrative narkomarked af indvandrerbanderne.

På Hells Angels hjemmeside har flere sympatisører i de seneste dage givet udtryk for glæde over, at rockerne har taget kampen op mod indvandrerne, og i flere indlæg beskrives opgøret som en konflikt mellem danskere mod indvandrere. Den udlægning afvises dog direkte af Hells Angels på siden:

»Hells Angels og AK81 er ikke racistiske, og vi har selv mange medlemmer begge steder, der er udlændinge,« skriver en redaktør af Hells Angels’ hjemmeside som et svar på indlæggene.