Bander hvidvasker via Danske Spil

Odds-spil for tusindvis af kroner dagligt er populært blandt kriminelle bandemedlemmer til hvidvaskning af penge. Professor undrer sig over, at tipstjenesten Danske Spil udleverer kvitteringer for gevinster.

Foto: Erik Refner

Gadebander benytter Danske Spil til at hvidvaske udbytte fra blandt andet salg af stoffer.

Hvidvaskningen foregår oftest via spillet »Den Lange«. Fordelen ved netop dette spil er, at der gennemsnitligt tilbagebetales 87 procent af det indskudte beløb. På den måde er tabet på spillet ubetydeligt for de kriminelle, når de forsøger at gætte resultatet af fodboldkampe. Til gengæld er der en klar fordel. Med gevinster følger nemlig en kvittering, som forvandler penge fra kriminalitet til en tilsyneladende fuldt legal gevinst.

Dermed kan bandemedlemmer dokumentere en indkomst, og det er nyttigt, efter at justitsminister Lene Espersen (K) for to år siden indledte en skattejagt på bandemedlemmers værdier som luksusbiler, smykker og masser af kontanter.

Problemet med blandt andet bandemedlemmers daglige spil for tusindvis af kroner er velkendt hos Danske Spil. Ligesom handel med vinderkuponer er kendt. Blandt andet er en kupon med en gevinst på 100.000 kr. solgt til overprisen 120.000 kr.

»Vi har oplevet, at der var folk fra Christiania-området, der gik rundt med bundter af vinderkuponer, som de forsøgte at sælge til overpris. I dag hører vi om det indimellem,« siger Thomas Rørsig, informationschef hos Danske Spil.

Gevinster på op til 10.000 kr. kan Danske Spil-forhandlere udbetale til vinderne med det samme uden om bankerne, der er underlagt hvidvaskloven. Derfor dyrker bandemedlemmer også at spille rigtig mange spil, der giver mange mindre kontante gevinster i stedet for få meget store.

Professor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet er uforstående overfor, at Danske Spil overhovedet udskriver kvitteringer til vinderne.

»Banken kan altid bekræfte, at der er udbetalt en større gevinst, så man behøver egentlig ikke at blive udstyret med en fysisk kvittering. Når man nu kan se, at det rent faktisk bliver brugt til hvidvask, er det da bestemt værd at overveje, hvad den gevinstbon gør godt for,« siger han.

Det statsejede Danske Spil har monopol på hasardspil i Danmark, selv om det i praksis er brudt af udenlandske bookmakere på internettet. En af begrundelserne for den særlige danske tipslovgivning er, at staten ønsker at undgå hvidvask gennem gambling.