Bandekonflikten og de »forkvaklede æresbegreber« spidser til: 21 skyderier siden juli

Antallet af skudvekslinger mellem bander er mere end fordoblet i forhold til sidste år. Alligevel er der ikke tale om et stort og samlet opgør mellem grupperingerne rundt om i landet, lyder vurderingen.

Ikke alene antallet af skyderier på åben gade stiger. Også antallet af kriminelle grupperinger går i vejret, viser en opgørelse fra Rigspolitiet. Billedet her er taget ved sevicekiosken på Emdrupvej, hvor en 21-årig mand tidligere i oktober blev dræbt af skud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Det var den første søndag i oktober, og klokken havde passeret 14. En 48-årig mand havde netop været i den lokale Netto for at købe ind til aftensmad og stod nu i Service Kiosken på Emdrupvej i Københavns Nordvestkvarter for at spille Oddset på weekendens kampe. Udenfor ventede en 21-årig mand, som havde bestilt en pizza i nabobutikken, da en bil kørte op foran kiosken. Den 21-årige vendte om og løb direkte mod den åbne dør til kiosken. Bang!

Selv om projektilet borede sig ind i ryggen på den 21-årige, fortsatte den unge mand sit løb ind mod kassen bagerst i butikken. Den maskerede gerningsmand fulgte i hælene på sit offer og passerede den 48-årige mand og Netto-posen, der stod ved hans fødder. Gerningsmanden fik øje på den 48-årige, som ville løbe væk. Bang!

Projektilet traf den 48-årige i ryggen. Bang! Gerningsmanden løsnede sit tredje skud, der denne gang ramte i skulderen og nær de indre organer på den 21-årige.

I dag ligger der stadig blomster foran kiosken. Den 21-årige havde relationer til bandemiljøet og endte sine dage på Rigshospitalet. Den 48-årig var i kiosken på det forkerte tidspunkt. Han overlevede skuddet i ryggen.

Antallet af skudepisoder stiger

I år har personer med tilknytning til rocker- og bandemiljøet skudt med skarpt mindst 35 gange i det offentlige rum. Ifølge Rigspolitiet var der 14 banderelaterede skudepisoder i første halvår af 2016, mens en optælling foretaget af Berlingske viser, at der siden juli har været yderligere 21 episoder. Det er flere end dobbelt så mange skyderier i forhold til sidste år, hvor politiet registrerede 17 banderelaterede skud­episoder.

Glem alle forestillinger om rockerkrigen fra 1990erne, hvor aktørerne hed Bandidos og Hells Angels. Bandekrigen i efteråret 2016 er langt mere kompleks. Andre tal fra Rigspolitiet, som Berlingske har fået indsigt i, viser, at antallet af rockerklubber og bandegrupperinger på landsplan er steget fra 96 i 2015 til 101 per 1. oktober i år.

I Københavns Politikreds oplyser vice­politi­inspektør Torben Svarrer, som er leder af politiets afdeling for organiseret kriminalitet, at de mange skudepisoder i hovedstaden vækker bekymring.

»Vi ser mange skudepisoder i øjeblikket. Det viser tallene sort på hvidt. Vi ved godt, at folk er bekymrede, og det kan vi sagtens forstå, for det er vi også,« siger vicepolitiinspektøren.

Torben Svarrer anser skudepisoderne for at være resultatet af et let antændeligt konfliktniveau i hovedstadens bandemiljø. Situationen i den kriminelle underverden vurderes at bunde i personlige konflikter og rivalisering.

»Det er svært at sige, hvad motiverne bag skyderierne er, for det ved vi reelt ikke. Vi har endnu ikke anholdt nogen, så vi ved ikke præcist, hvem der skyder. Men det er selvfølgelig det, vores efterforskning forsøger at afdække. Vi skal finde ud af, hvad denne konflikt bunder i, så vi kan undgå det her fremover,« siger Torben Svarrer og understreger, at skyderierne har højeste prioritet.

»Når vi taler om menneskeliv, der er i fare, så er det en nem prioritering. Vi skal det her til livs,« siger Torben Svarrer, der dog ikke mener, at man skal være nervøs for vildfarne kugler.

»Men vi skal selvfølgelig gøre alt, vi overhovedet kan, for at opklare disse sager og stille gerningsmændene til ansvar,« siger vicepolitiinspektøren.

Startskuddet i Odense

Også i Odense skyder bandemedlemmer med skarpt. Sidste weekend i august kørte en gruppe bestående af ti tyske Hells Angels-rockere fra Potsdam ved Berlin efter en fynsk klubfest ind på en Shell-tank i Odense. Tanken ligger 400 meter fra et klubhus, hvor den rivaliserende gruppe, Black Army, holder til. På knallert og i bil kom Black Armys medlemmer drønende, og der blev affyret to-tre skud. En hævnspiral med gentagne sammenstød i Odense blev kickstartet.

Hen over efteråret har der været flere skyderier ved de to gruppers klubhuse, der er oprettet visitiationszoner, ransagninger har ført til våbenfund og varetægtsfængsling af personer med tilknytningen til konflikten. Og så har politiet lukket begge gruppers klubhuse i hvert fald frem til 15. november.

»Vores fokus er på, at folk kan færdes frit på gaderne i Odense. Vi vil ikke risikere, at uskyldige bliver ramt,« forklarer politiinspektør Benny Linde Larsen fra Fyns Politi.

Hvad konflikten mere præcist drejer sig om, er også her svært at give et entydigt svar på:

»De interne konflikter kan handle om terri­to­rier. Vi ved jo, at den her slags bander beskæftiger sig med organiseret kriminalitet, hvor narko, trusler og afpresninger spiller en rolle,« uddyber Benny Linde Larsen.

Multikriminelt marked

Også den sydsjællandske købstad Næstved har tiltrukket en række bandegrupperinger, og i efteråret har en konflikt mellem en person fra Bandidos og flere personer fra Sa­tu­darah ført til flere skudvekslinger.

Et eksempel er en skudepisode fra natten til 13. oktober, hvor to projektiler gik gennem vinduet til et værelse, hvor en niårig dreng sov.

Konflikten mellem Bandidos og Satudarah handler om et multikriminelt marked med narko og afpresning som to af ingredienserne, forklarer politiinspektør Kim Kliver. Og så lider bandemedlemmer under det, han kalder et »forkvaklet æresbegreb«, hvor de ikke vil lade sig træde over foden uden at gengælde dette.

»Historisk ved vi, at man vælger at håndtere konflikter med skyderier for at afgøre, hvem der er stærkest, og hvem der skal presses ud af markedet,« siger han.

Kim Kliver kender til skyderierne i København og på Fyn, men umiddelbart er konflikten i Næstved lokalt funderet mellem personer fra Bandidos, der har klubhus i byen, og personer fra Satudarah, der udfordrer:

»At se på det som i 1990ernes rockerkrig vil være overfladisk. Der har været en række tydelige, parallelle konflikter sideløbende med konflikterne i Næstved, men der er ikke en koordineret konflikt på landsplan.«