Bananen nærmer sig udryddelse

Bananen, som vi kender den, er på vej til at uddø. Verden over hærger en svampesygdom bananplantager og truer med at udslette den sort, vi alle kender. Det er sket en gang før.

Det er sket tidligere i historien, at en banansort er blevet udryddet af svamp, og nu lader det til, at verdens mest udbredte spisebanan er truet på livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sød, blød og god i smoothies. Bananen er for langt de fleste et behageligt bekendtskab, og dens største fans bør måske overveje at indstille læsningen her. En udbredt svampesygdom truer nemlig med at fjerne frugten – som egentlig er et bær – fra fremtidens indkøbslister.

Siden 1990 har svampen med navnet Tropical Race 4, eller TR4, hærget bananplantager på tværs af fire verdensdele. Senest er svampen dukket op i Afrika, og forskere tegner nu et dystert billede af bananens fremtid.

Ifølge et studie publiceret i PLOS Pathogens er det nemlig blot et spørgsmål om tid, før bananernes sidste store bastion, Latinamerika, bukker under for smitten. Dermed vil frugten, som vi kender den i dag, være forsvundet fra supermarkedet inden for ti til 20 år. Og det er ikke første gang, det er sket.

Indtil 1965 var bananspisere verden over velsignet med en sødere og mere cremet type banan. Gros Michel, hed sorten, som ud over større velsmag var både nemmere at dyrke, fik færre brune pletter og var mere modstandsdygtig over for sygdom. En hård banan, så at sige.

Alligevel blev Gros Michel udslettet af den såkaldte Panamasyge, stamsvampen til TR4. Udryddelsen kastede bananindustrien ud i krise, og i USA skrev Billy Jones så tidlige som i 1923 ligefrem klagesangen »Yes, We Have No Bananas«.

Svampen tager livet af bananen

Redningen blev fundet ved at dyrke den svagere, men svampefri sort Cavendish, som i dag står for 99 pct. af den globale eksport. Den er derfor blevet kaldt bananernes Big Mac, og heri ligger faktisk en stor del af årsagen til svampeproblemet.

For selv om der findes hundredvis af banansorter, er de mere eller mindre identiske i alle verdens supermarkeder. De er alle kloner af Cavendish, som ikke har udviklet sig genetisk siden udbredelsen efter Gros Michels endeligt.

Klonerne har gjort det let for Chiquita, Fyffes og andre bananhandlere at arbejde med frugten. Men det har også fået bananen til at ligne en taber i kampen mod sin svampede nemesis, der nu er tilbage som en ren Cavendish-killer.

TR4 forhindrer bananplanten i at optage vand og smitter som en steppebrand via dyrkningsjord, der spredes med vind, vand, insekter, planterester, biler, støvler og redskaber. Og har TR4 først fået fat, er der kun tilbage at brænde bananplantagen ned og dyrke en ny afgrøde. Svampesporerne bliver nemlig i mulden i op til 30 år.

Verden over lider både farmere og eksportører økonomisk, og for at gøre ondt værre har forskerne endnu ingen entydig løsning på problemet. Genmodificering, hybrider eller dyrkning af flere slags bananer har været på bordet som forslag.

Men faktum er, at vi snart må vinke farvel til bananen, som vi kender den.