Bamse og Kylling danser efter børnenes pibe

I dag bestemmer børnene selv, hvornår Bamses Billedbog skal tone frem på skærmen. Tablets og smartphones har gjort den nye medievirkelighed til hverdag i børnefamilierne, viser ny forskning.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Mange af os kan huske, hvordan vi sad klar foran fjernsynet for at se den rare, men ofte urimelige Bamse tage på eventyr med sin skræmte ven Kylling, Aske, Viola og Luna med den store frakke.

»Hvornår er der børnetime?« spurgte man utålmodigt mor og far, mens man ventede på at høre den velkendte melodi »ba-da da-da da-da da-daaaaa« fra fjernsynet.

Bamses Billedbog og sprogblomster som tivertifald og værsesgo er stadig et hit blandt børnene. Men til forskel fra tidligere vælger børnene selv, hvornår Bamse og hans venner fra den hemmelige skov skal tone frem på skærmen.

Børn tilrettelægger nemlig ikke længere deres hverdag efter TV-programoversigten. De er blevet vant til at tilgå indhold, hvor som helst - og når som helst - viser en ny rapport om danskernes brug af elektroniske medier, som DR Medieforskning udgiver hvert år.

»Tabletten og smartphonen har haft rigtig stor succes. Det sker selvfølgelig på bekostning af noget andet, og i dette tilfælde er det altså fjernsynet, der mister minutter,« siger medieforsker Lene Heiselberg fra DR Medieforskning.

Fra 2013 til 2014 er det daglige tidsforbrug af traditionelt broadcast-TV faldet med 11 procent blandt børn i alderen tre til 12 år. For den samlede befolkning er faldet til sammenligning blot fire procent.

Forskningen viser, at det især er de ældste børn, der ser mindre TV. Ifølge Lene Heiselberg er det ikke mindst tabletten, der har været en gamechanger i børnenes mediebrug.

»Forældrene i undersøgelsen fortæller, at de langt hellere vil stikke deres børn en tablet, hvor de ikke kan ødelægge noget. Hvis børnene låner en bærbar computer, kan de rode rundt i dokumenter eller komme til at sende mail. Så fra forældreperspektivet handler det i høj grad om tryghed,« siger medieforskeren.

Samtidig fravælger forældrene i højere grad det, de kalder »død tid« foran fjernsynet. De vil hellere sætte deres børn ned med en tablet end foran fjernsynet. De ser nemlig børnene som mere aktive, når de sidder med en tablet, hvor de for eksempel kan spille læringsspil om tal eller bogstaver.

Hvis man som forælder bliver bekymret for, at børnenes brug af tabletten har taget overhånd, så er der en vigtig huskeregel. Som med de fleste af livets forhold er det nemlig også med brugen af tablets vigtigt med mådehold, siger Jonas Ravn, der arbejder med børns brug af digitale medier i den socialøkonomiske virksomhed Center for Digital Pædagogik.

Han vurderer, at stort set alle forældre har stukket deres barn tabletten for at dæmpe gemytterne i ulvetimen eller få ro til voksensnak og madlavning. Og det skal man ikke have dårlig samvittighed over, understreger han.

»Det er dog selvfølgelig ikke i orden at stikke sit barn en tablet otte timer om dagen, og det er super vigtigt i forhold til barnets trivsel, at man får snakket om det, barnet laver på tabletten. Ligesom man spørger et barn efter fodbold, om det har scoret nogen mål, skal man også spørge, hvad barnet lavede i Minecraft,« siger han.

Op mod 90 procent af alle danske børn har adgang til en tablet derhjemme, mens endnu flere har adgang til en smartphone.