Ballademagere skal registreres

En lille gruppe unge med anden etnisk baggrund terroriserer stadig i nattelivet, klager restauratører. K vil gøre det lovligt for diskoteksejere at registrere ballademagere, så de kan udelukkes fra diskoteker.

Afléver dit fingeraftryk og få adgang til diskotek Crazy Daisy i Viborg. Så utraditionelle midler er værtshus- og diskoteksejere i stigende grad nødt til at tage i brug for at udelukke en lille, men hård gruppe af ballademagere fortrinsvis med anden etnisk baggrund end dansk.

Frustration
På Crazy Daisy i Viborg siger en frustreret ejer, Henrik Carlsen, at man ikke har fortrudt det noget utraditionelle initiativ: Det tager 45 sekunder at oprette folk i systemet første gang derefter seks-otte sekunder at tjekke en gæsts ID ved hjælp af fingeraftryk i indgangen.

»Vi har i en periode testet et nyt system, hvor vi aflæser folks fingeraftryk i indgangen for at holde kendte ballademagere ude. Det virker fantastisk. Den første fredag drejede to, som dørmændene kendte som ballademagere, om på hælene og gik ud af køen. De havde ikke rigtig lyst til at afgive fingeraftryk. Nu venter vi bare på grønt lys fra Datatilsynet,« siger Henrik Carlsen.

Diskotekerne bliver i stigende grad nødt til at omdanne sig selv til lukkede klubber med medlemskab for at kunne holde uønskede ude, siger Erik Bresling, der er formand for Horesta Natteliv en sammenslutning af bar- og natklubejere, der arbejder for et sikrere natteliv: »Vores dørmænd savner især mere effektive redskaber til at holde de af 2.Gerne væk, som vi ved, skaber ballade. Derfor er det på høje tid, at vi får et register over ballademagerne. Vi håber i den grad, at politikerne tager affære nu.«

De Konservative er på vej med forslag, der skal gøre det lovligt for restauratørerne at registrere ballademagerne. Tom Behnke, konservativ retsordfører, arbejder intenst med et forslag, som han forventer, at regeringen kan få vedtaget i næste folketingssamling:

»Der er endnu nogle praktiske og retsikkerhedsmæssige spørgsmål, der skal løses, men det bør være muligt at give restauratørerne mulighed for en registrering. Det tror jeg vil lykkes,« siger han.

Horesta har tidligere efterlyst et sådant register og haft møder med Rigspolitiet, men indtil nu uden resultat.

Her under fortæller en kvinde med kurdisk baggrund, hvordan en lille gruppe med indvandrerbaggrund efter hendes opfattelse ødelægger nattelivet.