Ballade om bederum i Carlsberg Byen

En studerende på professionshøjskolen UCC i København har klaget til ledelsen over brugen af et bede- og refleksionsrum.

Carlsberg Byen ligger på Vesterbro, og på Humletorvet ligger professionshøjskolen UCC. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu en gang er et bede- eller reflestionsrum i en offentlig institution genstand for debat.

Denne gang drejer det sig om lokale W1-03 i professionshøjskolen UCCs nye Campus Carlsberg på Vesterbro i København.

Således har en studerende ifølge Jyllands-Posten klaget til ledelsen over, at muslimske medstuderende forlanger, at andre studerende skal forlade refleksionsrummet, når de skal bede.

Dertil kommer, at der i rummet er fundet materiale fra islamistiske Hizb ut-Tahrir.

Ved indgangen til lokalet er der to skilte. På det ene står der »bederum«, på det andet »refleksionsrum«.

Ifølge Jyllands-Postens rektor, Laust Joen Jakobsen, er sagen på et ledelsesmåde i dag. Han understeger over for avisen, at lokalet er for alle med behov for lidt tid til ro og eftertanke.

Han tilføjer, at der ikke er udarbejdet retningslinjer for brugen af rummet, men at det vil nu vil blive overvejet.

»Det er klart, at hvis rummet skaber konflikt i forhold til, hvem der har ret til at være der, er vi nødt til at gøre det tydeligt, at det ikke er en service for en bestemt gruppe eller en bestemt religion. Det er også derfor, der står massagestole derinde. Alle skal kunne gå derind og sige, at jeg vil lige sidde her i ti minutter og lytte til noget musik,« siger han.

Rektoren tilføjer, at UCC overvejer, om skiltet med »bederum skal fjernes«.

På UCC uddanner de studerende sig bl.a. til lærere, pædagoger og sygeplejersker.

Det er lærerstuderende David Heval, der har klaget til ledelsen. Han fortæller til Jyllands-Posten, at han flere gange har siddet og slappet af i en af massagestolene og og så oplevet, hvordan muslimske kvinder har kritiseret ham, fordi han ikke ville forlade lokalet, når de skulle bede.

»Andre var så konfliktsky, at de bare gik, men for mig er det et grundlæggende princip, at en skole er et religionsneutralt sted, og at jeg har lige så meget ret til at være der, som de har,« siger han til avisen:

»Lærerfaget er et ædelt hverv, hvor vi skal ud at lære børnene sekulære, demokratiske værdier og medborgerskab. Med en mentalitet, hvor man under sin uddannelse kræver religiøs særstilling og forulemper medstuderende, der ikke imødekommer ens krav, da bliver man bekymret for, hvilke mennesker der skal undervise vores børn.«

Som tidligere beskrevet i Berlingske har der været debat om, hvorvidt der på bl.a. sygehuse skal være særlige rum til at bede, eller om de pågældende rum alene skal omtales som refleksionsrum.