Balkan-veteraner hårdest ramt af selvmord

Hjemvendte danske soldater er samlet set ikke mere selvmordstruede end den øvrige del af befolkningen. Det viser den første store undersøgelse af selvmord blandt i alt 26.000 veteraner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hjemvendte soldater fra Danmarks missioner på Balkan, i Irak og Afghanistan er ikke mere selvmordstruede end resten af befolkningen.

Men blandt de første danske soldater på Balkan har et særdeles stort antal taget deres eget liv. I årene fra 1990 til 2009 begik i alt 41 ud af 26.000 tidligere udsendte danske soldater selvmord. 18 af selvmordene fandt sted blandt soldater udstationeret på blot tre hold udsendt til Balkan i 1993 og 1995. Det fremgår af den første store undersøgelse af selvmord og deres årsager blandt veteraner, som Center for Selvmordsforskning i samarbejde med Forsvarets Sundhedstjeneste har gennemført.

Blandt årsagerne til selvmord er ifølge forskerne at se døde og sårede eller mødet med overgreb på civile uden magt til at gribe ind. En tredje årsag er et dårligt hjemkomstprogram. Dertil kommer en række almene belastninger som stofmisbrug.

For fremtiden skal danske soldater ikke sendes ud i missioner uden et robust mandat til at gribe ind, hvis de overværer overgreb på civile, fastslår forsvarsminister Nick Hækkerup (S). Og det skal også gælde, selv om missionen ledes af FN, som netop på Balkan blev kritiseret for passivitet.

»Det kræver, at vi tænker os om, inden vi sender soldater ud. Men vi har også set FN-missioner med et robust mandat, eksempelvis i Libyen sidste år,« siger Nick Hækkerup.

Formanden for Centralforeningen for Stampersonel, Jesper K. Hansen, var selv udsendt på hold 4 på Balkan, hvorfra syv soldater har begået selvmord.

»Forsvarets støtte til veteranerne var minimal. Vi blev stillet op i auditoriet, og så spurgte man, om nogen havde brug for hjælp. Det var der ingen, der havde. Heldigvis har det ændret sig markant,« siger Jesper K. Hansen.

Tidligere konstabel Heine Stefansen fra samme Balkan-hold var en af dem, der kom tæt på selvmordet:

»Det handler også om, at jeg skammer mig over, at vi ikke kunne gøre mere, end hvad vi gjorde. Det var forbundet med skyldfølelse.«