Baidu er for bønder

Google har aldrig haft den store succes i Kina. Kineserne foretrækker den lokale søgemaskine Baidu.

Den kinesiske søgemaskine Baidu foretrækkes af den almindelige kineser. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID GRAY

BEIJING: Der er ingen tvivl om, hvilken søgemaskine Zhang Yangqi foretrækker.

»Baidu er ikke lige så cool som Google. Jeg er meget mere til den moderne livsstil, som Google står for. Baidu er bare ikke på mode,« siger den 23-årige Zhang Yangqi, der netop er blevet færdig med at studere økonomi på universitetet.

Han siger dog, at han også får flere og bedre informationer på Google, end han gør på Baidu. Især når han søger efter materiale på engelsk.

Men det mener kommentator og ekspert i internettet i Kina, Kaiser Kuo, ikke spiller den store rolle.
»Der er ikke markant forskel i søgeresultaterne, derimod handler det meget om markedsføring og branding,« siger Kaiser Kuo.

De fattiges søgemaskine

For Baidu er for bønder. Google er for kosmopolitter. For de smarte og veluddannede i de rige byer. Det kan man også se på statistikkerne, siger Kaiser Kuo. Google har en skare af trofaste brugere i de veludviklede byer i Østkina. Baidu får derimod de mange kunder, når man bevæger sig ind i det fattige Vestkina.

Google har aldrig været nogen stor succes i Kina. Ligesom andre store amerikanske teknologivirksomheder som Amazon og eBay har den tabt kampen mod de lokale konkurrenter. I lang tid har Baidu stået for cirka 60 procent af alle søgninger i Kina. Hvor Google knap har formået at kæmpe sig op på 30 procent.

En sikker vinder

Men Baidu står til at blive den helt store vinder, når Google nu har flyttet sin søgemaskine til Hong Kong.

»I hvert fald på kort sigt, så vil Baidu få en markant større markedsandel,« siger Fang Xingdong, der er en kendt forkæmper for ytringsfrihed, og en af Kinas første entreprenører på internettet.

»Baidu er god for de almindelige brugere. Den er tættere på folks hverdag, og her er mere underholdning,« siger Fang Xingdong. Men der er mange små konkurrenter på vej. Derfor skal Baidu passe på, for deres søgeteknologi er dårlig, for eksempel når det kommer til materiale, der ikke er på kinesisk, siger Fang Xingdong.