Bagmandspolitiet styrker jagten på krigsforbrydere

En ny international enhed under Bagmandspolitiet skal bekæmpe korruption og jagte krigsforbrydere. Erfaren politidirektør står i spidsen for arbejdet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), i daglig tale blot Bagmandspolitiet, opretter en international enhed, der skal jagte krigsforbrydere og bekæmpe korruption.

Enheden får blandt andet ansvar for straffesager om krigsforbrydelser og folkedrab fra hele verden, der på den ene eller anden måde trækker tråde til Danmark. Det er et særdeles kompliceret arbejdet, understreger statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

»Enhver mistanke om krigsforbrydelser skal undersøges, og gerningsmændene bag den slags uhyrligheder skal retsforfølges og straffes,« siger han i en pressemeddelelse.

»Udfordringen med denne type sager er, at der næsten altid er tale om strafbare forhold, som er begået - i nogle tilfælde for en del år siden - i andre lande, hvor efterforskningen således foregår under særlige og vanskelige forhold, der typisk ikke kan sammenlignes med efterforskningen af andre alvorlige »danske« straffesager,« siger statsadvokaten.

Enheden overtager også ansvaret for statsadvokaturens indsats mod korruption - et ifølge Morten Niels Jakobsen særdeles vigtigt område.

»Som alle ved, er Danmark et af de lande med mindst korruption. Den position kan vi kun fastholde ved, at vi hele tiden er opmærksom på udviklingen inden for dette område, og ved at vi hele tiden holder os fagligt knivskarpe,« siger han.

Lederen af den nye enhed bliver Anders Kristian Linnet, der kommer fra en stilling som politidirektør for Midt- og Vestsjællands Politi.

Anders Kristian Linnet har mange års erfaring fra politi og anklagemyndighed, og har desuden tidligere været statsadvokat i det europæiske anklagersamarbejdsnetværk EUROJUST.