Bagmandspolitiet jagter juletræskartel

Gennem fire år har danske juletræsproducenter fiflet med priserne og forsøgt at sætte konkurrencen ud af kraft

Juletræsplantage med mærkede træer klar til at blive fældet. Arkivfoto: Henning Bagger / Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det mener bagmandspolitiet efter at have brugt godt et år på at granske branchen på baggrund af en politianmeldelse fra Konkurrencestyrelsen i november sidste år, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Politiet har netop rejst tiltale mod Dansk Juletræsdyrkerforening og foreningens direktør, Kaj Østergaard, ved byretten på Frederiksberg for at have holdt møder om priser og for at have vejledt de mere end 1.000 medlemmer om fremtidig prissætning.

»(…) alt med det formål, at medlemmerne ikke underbød hinanden i forhold til inden- og udenlandske juletræsopkøbere,« hedder det i anklageskriftet.
Bagmandspolitiet betegner det som »skærpende omstændigheder«, at Konkurrencestyrelsen to gange i 2001 og 2005 havde givet foreningen besked på at standse med at prisvejlede medlemmerne.

Foreningens direktør, Kaj Østergaard, har svært ved at genkende billedet. Han bekræfter, at foreningen har holdt kurser i, hvordan medlemmerne kan regne deres priser ud, men det er ren »metodik«, siger han, og afviser, at det har noget med priskoordination at gøre.

»Jeg tager det helt roligt. Vi mener, at vi har en god sag,« siger Kaj Østergaard, der heller ikke vil acceptere, at Konkurrencestyrelsen to gange skulle have indskærpet over for foreningen, at den skulle afholde sig fra at vejlede om priser.

Ifølge direktøren er 90 pct. af juletræsforeningens medlemmers omsætning eksport til blandt andet Tyskland, Frankrig, Schweiz, Norge, Sverige og England. Foreningens egen hjemmeside oplyser, at der hvert år eksporteres 10 mio. juletræer ud af landet. Og ingen kunder er blevet snydt, siger han:

»Snarere tværtimod, for ved hjælp af kurserne har vores medlemmer kunnet regne sig frem til en fair pris, og vi har konstateret, at priserne faktisk har været højere hos de producenter, der ikke er medlemmer hos os,« siger Kaj Østergaard.


Kilde: Jyllands-Posten