Bagmandspolitiet har modtaget 94 anmeldelser om svindel med coronahjælp

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) har modtaget 94 anmeldelser om svindel med coronahjælpepakker. Samtidig har Erhvervsstyrelsen modtaget over 200 henvendelser om mistanke.

Bagmandspolitiet har modtaget 94 anmeldelser om svindel med corona-hjælpepakkerne, der samlet beløber sig til 30 millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag er en 57-årig københavnsk mand blevet tiltalt for svindel med offfentlige midler af særlig grov karakter og for dokumentfalsk, oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Manden har ifølge anklagemyndigheden udfærdiget falske ansættelseskontrakter, givet urigtige oplysninger om aflyste arrangementer og vildledende oplysninger om virksomhedens omsætning, der skulle sikre ham mere end 1,6 millioner kroner i tilskud fra flere af de hjælpepakker, der er vedtaget af Folketinget som hjælp til virksomhederne under coronakrisen.

Og der er ikke tale om en enlig svale.

Under hjælpepakkernes levetid har det været muligt at indgive anmeldelser om mistanke om svindel til Erhvervsstyrelsen. Hvis banker mistænker misbrug og svindel, kan de indberette det til Hvidvasksekretariatet, der modtager denne type indberetninger om mistænkelige forhold.

I alt har SØIK – i daglig tale Bagmandspolitiet – modtaget 94 anmeldelser om svindel med coronahjælpepakkerne, der samlet beløber sig til 30 millioner kroner. Til dato er der ifølge anklagemyndigheden beslaglagt over fem millioner kroner.

»Folketinget har vedtaget en række hjælpepakker, der med offentlige midler skal holde hånden under dansk økonomi i en meget svær situation. Derfor holder vi skarpt øje og slår hårdt ned på enhver form for svindel, og Folketinget har desuden vedtaget skærpede straffe på området,« siger Lisbeth Jørgensen, specialanklager hos SØIK i pressemeddelelsen til sagen om den 57-årige tiltalte.

Svindelsagerne har løbende været fremme i pressen. 22. maj blev en anden 57-årig anholdt for svindel med hjælpepakkerne mistænkt for at have svindlet med støtteordningen for lønkompensation.

7. august blev to personer fremstillet i grundlovsforhør, efter de var blevet anholdt af Københavns Politi for svindel med hjælpepakkerne. I den ene sag er en 30-årig mandlig caféejer mistænkt for at have fået udbetalt 288.000 kroner ved at ansøge om lønkompensation for tre medarbejdere samt kompensation for faste omkostninger. Pengene fik han udbetalt, selvom han oplyste, at hans forretning lukkede.

En 36-årig kvindelig virksomhedsejer blev samme dag fremstillet i grundlovsforhr under mistanke for at få 267.000 kroner udbetalt fra hjælpepakkernes lønkompensation for fem medarbejdere, som ikke var hjemsendt.

Ifølge Fagbladet 3F drejer langt de fleste af sagerne sig om svindel med lønkompensationsordningen. Det viser en aktindsigt, som fagbladet skrev om i begyndelsen af august. Samtidig kunne 3F oplyse, at Erhvervsstyrelsen 233 gange er blevet kontaktet af anonyme personer, der har anmeldt mistanke om snyd med hjælpepakkerne.