Bagmandspolitiet får nej til at udspørge kendt advokat i Syrien-sag

Forsvarer i sag om brændstof til Syrien beskylder Bagmandspolitiet for at ville bryde hellig fortrolighed.

Advokat Hans Jakob Folker fra firmaet Kromann Reumert rådgav Dan-Bunkering efter en advarsel fra Erhvervsstyrelsen om salg af brændstof i strid med EU's sanktioner. (Arkivfoto) Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere end halvvejs i en usædvanlig straffesag om et massivt brud på EUs sanktioner mod Syrien har Bagmandspolitiet præsenteret Retten i Odense for et usædvanligt ønske – og fået et nej.

Anklagerne i sagen mod selskaberne Dan-Bunkering og Bunker Holding har torsdag bedt om lov til at indkalde advokat Hans Jakob Folker, der er fremtrædende advokat fra firmaet Kromann Reumert, som vidne.

Advokaten rådgav Dan-Bunkering, da Erhvervsstyrelsen lillejuleaften i 2016 slog alarm og bad selskabet om en god forklaring. Mistanken handlede om, at selskabet solgte jetbrændstof, som endte i Syrien.

»Jeg tænkte what the fuck, har den daværende direktør fortalt retten om sin reaktion på styrelsens henvendelse.«

Alligevel fortsatte selskabet med en stribe nye indbringende handler med et russisk selskab.

Det skete, har flere personer fra selskaberne forklaret i retten, blandt andet efter rådgivning fra netop Hans Jakob Folker. De nye aftaler blev dog indføjet i en kortfattet klausul.

På grund af udsagnene i retten vil det kunne have »afgørende betydning« for sagens udfald at få advokaten til at fortælle om sin rådgivning fra december 2016 til marts 2017, mener den ene af anklagerne, Anders Rechendorff.

Men forsvarerne protesterer. De peger på regler i retsplejeloven om, at samtaler mellem klient og advokat er underlagt en absolut fortrolighed.

»Vi er inde i det allerhelligste i forhold til advokatklient-relationen,« siger Jacob Skude Rasmussen, der forsvarer Dan-Bunkering.

Hans Jacob Folker repræsenterede først Dan-Bunkering og senere i forløbet moderselskabet Bunker Holding.

I februar i år trådte han ud af rollen som forsvarer og blev afløst af advokat Henrik Sanders.

Efter en tænkepause på cirka et kvarter kommer afgørelsen fra retsformand Jens Lind og de to domsmænd. Anmodningen tages ikke til følge. Men den præcise begrundelse har »vi ikke lagt os fast på«, oplyser retsformanden.

Torsdag er det 10. retsmøde i sagen. I næste uge vil forsvarerne argumentere for, at sagen udsættes. EU-Domstolen skal på banen for at afklare et principielt juridisk spørgsmål, mener de.

Bagmandspolitiet har blandt andet hentet beviser for tiltalen i en efterforskning udført af FBI.

/ritzau/