Bagmandspoliti kræver sparekassefolk fængslet

En tidligere direktør og to andre tidligere ledende medarbejdere i Sparekassen Kronjylland kræves idømt fængselsstraffe i maratonsag om kursmanipulation, som indledes i næste uge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere direktør i Sparekassen Kronjylland Ove F. H. Knudsen og to andre tidligere ledende medarbejdere, der begge indtil videre er beskyttet af et navneforbud, skal alle idømmes ubetingede fængselsstraffe, hvis det står til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kendt som Bagmandspolitiet.

Det siger specialanklager Jørn Thostrup til Randers Amtsavis op til retssagen, der indledes i næste uge.

»De er tiltalt for både kursmanipulation og berigelseskriminalitet. Da der er også er tale om meget store millionbeløb, giver det næsten sig selv, at det er frihedsstraf, vi går efter,« siger Jørn Thostrup.

Han ønsker dog ikke at fortælle hvor lang en straf, anklagemyndigheden finder rimelig.

»Det vil vi tage nærmere stilling til, efterhånden som sagen skrider frem,« siger han.

Hvad dét angår, bliver der masser af tid til at tænke sig om i. Således er der afsat hele 40 retsdage til at få belyst og afdækket den økonomiske akrobatik, de tre tidligere topfolk i Sparekassen Kronjylland er tiltalt for.

Sagen tog ifølge Randers Amtsavis sin begyndelse i 2008 og er en del af et gigantisk sagskompleks med den nu krakkede EBH Bank som omdrejningspunkt.

Her optræder et netværk af jyske pengeinstitutter, som i finanskrisens begyndelse opkøbte aktier og værdipapirer hos hinanden. Det skete med det formål at presse kurserne op og dermed give indtryk af, at deres forretninger var betydeligt mere værd, end virkeligheden kunne bære.

»Ud over at presse kurserne ulovligt op mener vi også, at de personligt har tjent på handlerne. Det er derfor, de ikke kun er tiltalt for kursmanipulation , men også for berigelseskriminalitet,« siger Jørn Thostrup.