Bagmand forsvarer piratkopi af Tingbog: Fjollet at spille terrorkortet

Berlingske har interviewet manden bag den nu lukkede piratkopi af Tingbogen, som afslørede adresser på danskere med skjult bopæl.

Manden bag hjemmesiden mener ikke, han har gjort noget galt. Fold sammen
Læs mere

Til trods for at have afsløret adresser på danskere med skjult bopæl, mener han ikke selv at have gjort noget galt.

»Offentlig data er offentlig data, de er ejet af offentligheden,« skriver manden bag den nu lukkede hjemmeside, hvor kopierede oplysninger fra Tingbogen blev gjort søgbare og afslørede oplysninger om bopæl på danskere med skjult adresse.

I en officiel henvendelse bad dansk politis cybercrimeenhed hosting-firmaet bag hjemmesiden »omgående« at fjerne indholdet med henvisning til, at det »indeholder personlige detaljer om personer, der regnes for mulige mål for terrorister, herunder medlemmer af det danske parlament«.

Berlingske har på mail interviewet personen bag den omstridte hjemmeside. Vedkommende beskriver sig selv som en mandlig softwareudvikler med 14 års erfaring på feltet og forklarer, at hans interesse var »alene teknisk«.

Personen afviser over for avisen at stå frem med navn til trods for, at han ikke mener at have gjort noget ulovligt.

»Jeg er ikke politisk aktivist. Jeg har ingen interesse i at forbedre det juridiske system i Danmark eller opførslen af den danske regering. Jeg er sikker på, du forstår, at en person under efterforskning, selv hvis kendt uskyldig, risikerer store tab både økonomisk og tidsmæssigt. Jeg har intet at vinde ved at bruge mit eget navn,« skriver personen.

Hvorfor lavede du hjemmesiden?

»Jeg har ikke nogen særlig dagsorden i forhold til Danmark. Jeg ville gerne lave en brugbar boligregistrerings-side for at øve mig i kodning af GIS-systemer, og andre lande, jeg kiggede på, havde enten allerede noget lignende sat op, eller også var det ikke muligt at skrabe data fra deres registre.«

Skænkede du det en tanke, at du ved at lave den her hjemmeside samtidig afslørede adresser på danskere, som aktivt havde valgt at skjule deres bopæl?

»Nej. Jeg var ikke klar over, at der er en hemmelig liste med adresser, som er frit tilgængelig i en offentlig database. Min formodning ville være, at sådanne adresser, ikke ville være at finde i en database med offentlig adgang.«

Havde du stadig lavet denne hjemmeside, hvis du havde vist, det ville afsløre adresser på folk, som regnes for mål for terrorister?

»Jeg mener helt personligt, at det er en omgang hestepis at bruge terrorister som en undskyldning for at gemme data, som er offentligt tilgængeligt og offentliggjort af en regeringsstyrelse, gør du ikke også? Det er fjollet at lægge de her data ud på www.tinglysning.dk og så komme og råbe 'terrorist' bagefter.«

Hvordan ville du selv have det, hvis du af hensyn til din egen sikkerhed havde skjult din adresse, og den så blev lækket på en hjemmeside?

»Det er irellevant. Problemet er her, at regeringen offentliggør information på www.tinglysning.dk, og der er ikke nogen dansk lov, som jeg har kendskab til, som forhindrer folk i at genudgive allerede offentliggjort information. Hvis det ikke skal offentliggøres, hvorfor udgiver regeringen det så?«

Bekymrer det dig, at du formentlig har brudt loven med den her hjemmeside?

»Nej. Jeg mener ikke nogen love er blevet brudt, og i øvrigt er jeg hverken borger i Danmark eller EU.«