Baglandet i Socialdemokratiet strides om central politik: To borgmestre kommer Mette Frederiksen til undsætning

Et brev sendt til partitoppen fra en lokalafdeling på Ærø erklærer i utvetydige vendinger modvilje mod den førte udlændingepolitik. Striden i baglandet breder sig, og to borgmestre kommer nu Mette Frederiksen til undsætning.

Borgmester i Herlev Kommune Thomas Gyldal Petersen (S) advarer kritiske partifæller om ikke at gentage tidligere tiders udlændingepolitiske synder. Det sker, efter at flere i det socialdemokratiske bagland har protesteret over regeringens kurs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

En række socialdemokrater i regeringens bagland tager afstand fra centrale politikker fremsat af regeringen. Uenigheden ligner en regulær splid, og nu forsøger socialdemokratisk borgmester at klinke skårene. Det skriver Politiken.

Det handler om Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen (S), som råber vagt i gevær over for kritikerne i partifællesskabet.

Stridsmålets omdrejningspunkt er udlændinge- og integrationspolitikken, mere specifikt hjemsendelser af syrere til landet, hvor regeringen mener, at der i dele af landet er tilstrækkelig fredeligt. Herudover modviljen mod at hente danske børn hjem fra syriske fangelejre.

»Vi har levet med fejlslagen integration i 40 år, hvor koncentrationen af nytilkomne blev for stor. Det har givet en voldsom udfordring med beskæftigelse, uddannelse og kriminalitet. Det skal vi have ryddet op i. Men det afhænger af, at vi ikke gentager fortidens dumheder, og at vi undgår for stor tilstrømning,« siger Thomas Gyldal Petersen i Politiken.

Udtalelsen har nydt opbakning fra Køges borgmester, Marie Stærke (S), der på Twitter mandag skrev:

»Er helt enig med min gode kollega, Thomas Gyldal. Man har en naturlig medfølelse for mennesker i en svær situation, men vi kan ikke bare give slip på udlændingepolitikken. Det har for store konsekvenser for vores velfærdssamfund.«

Kritikken fra baglandet kom til udtryk i et brev sendt fra Socialdemokratiets lokalafdeling på Ærø. Afdelingen beskriver over for partiledelsen hjemsendelserne som værende »i strid med almindelig anstændighed og med Danmarks internationale juridiske interesser«.

»Det er uomtvisteligt, at Syrien under den nuværende ledelse er et retsløst, upålideligt og barbarisk terrorregime, der uden reel rettergang udsætter egne borgere for tortur, fængsling og vilkårlige henrettelser,« står der endvidere i brevet.

I en anden artikel henviser Politiken til et gruppemøde, hvor partitoppen skulle have udtrykt utilfredshed med, at udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og udlændinge- og integrationsordfører Rasmus Stoklund (S) som Tordenskjolds soldater stod alt for alene med hensyn til at turnere politikken.

Et nu forhenværende medlem af Socialdemokratiet, Rikke Agersnap, skrev 1. maj et indlæg i Politiken, hvori hun meddelte sin afsked med partiet efter næsten 20 års medlemskab.

»Efter min overbevisning er der noget, der er vigtigere end populisme og taktisk kalkule, og det er at gøre, hvad der etisk, moralsk og menneskeligt er det rigtige,« skrev hun.