Bag om Carolineskolen: Her er forældre bange for at sende deres børn hen

Carolineskolen blev grundlagt ud fra et ønske blandt unge jøder om at integrere sig i det danske, demokratiske samfund. I dag er forældre bange for at sende deres børn i selvsamme skole.

Da Carolineskolen blev åbnet igen efter terrorangrebet mod den jødiske synagoge i Krystalgade var det med politivagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Visionen står sort på hvidt.

Den jødiske skole, Carolineskolen i København, skal »forberede den enkelte elev til medbestemmelse i et demokratisk samfund,« og være »det oplagte skolevalg for jødiske forældre«.

Sådan skriver skolen på sin hjemmeside, og sådan har det også været. Men meget har ændret sig på det seneste.

Forældre og lærere frygter, hvad der kan ske med en jødisk institution som Carolineskolen, efter terrorangrebet mod blandt andet den jødiske synagoge i Krystalgade forrige weekend.

Det har fået mere end 150 forældre til at sende et brev til Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) med ønsket om at skærpe sikkerheden på skolen permanent, mens de første forældre allerede har taget konsekvensen og trukket deres børn ud.

Dan Rosenberg Asmussen, der er formand for det jødiske samfund i Danmark, sagde for få dage siden, at det på sigt kan betyde, at der ikke længere kommer til at være en jødisk skole i Danmark, hvis flere vælger at gøre det samme.

Det vil betyde enden for en af verdens ældste, jødiske skoler.

Carolineskolen blev grundlagt i 1805.

Først som en drengeskole og fem år efter også som en pigeskole, der fik navnet »Carolineskolen«. Dengang bar unge jøder rundt på et ønske om at blive en del af Danmark.

»De ville integrere sig,« lyder forklaringen i skolens 200 års jubilæumsbog fra 2005.

Den tidligere redaktør på Berlingske, M. L. Nathanson, etablerede skolen for at give fattige jødiske børn en uddannelse og for at gøre dem til en del af det danske samfund.

I dag går der omkring 200 elever på Carolineskolen, men tendensen har været for nedadgående de seneste år. Blandt andet fordi, den jødiske privatskole blev ramt af hærværk i august måned.

Derefter blev det jødiske museum i Bruxelle angrebet efterfulgt af angrebet i Paris. I sidste uge var det så den 37-årige jøde Dan Uzan, der blev offer for terroren i Danmark.

Carolineskolen optager børn, hvis mor, far eller begge forældre er jødiske og er medlem af Det Mosaiske Trossamfund i Danmark.

Udover de almindelige fag undervises eleverne i jødisk religion, kultur og historie samt i hebraisk.

Skolen går til 9. klasse og har desuden en vuggestue og en SFO tilknyttet.