Bachelorer vil være kandidater

Ni ud af ti bachelorstuderende vil læse en kandidatgrad, viser en ny undersøgelse fra Danske Studerendes Fællesråd. Foreningen frygter imidlertid, at regeringen vil fjerne bachelorers retskrav på at læse en kandidat.

Det er nærmest er utænkeligt for universitetsbachelorer at prøve lykken på jobmarkedet med. Stort set alle vil være kandidater først – også Emil Philipsen, som studerer dansk og historie på RUC. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Minimum fem år. Det er den tid, studerende forventer at læse, når de begynder på et af landets universiteter. Ikke tre år, selv om en bachelor kan gennemføres på den tid.

Nej, de studerende vil læse kandidaten med.

Det viser en ny undersøgelse fra Danske Studerendes Fællesråd. Her svarer ni ud af ti bachelorstuderende, at de planlægger at læse en kandidat. Seks ud af ti mener ikke, at en bachelor er jobgivende, mens 68 procent angiver, at bacheloren ikke sikrer nok færdigheder til arbejdsmarkedet. Bacheloren er springbræt til kandidaten, mens kandidaten er adgangsbillet til arbejdsmarkedet.

»Tallene viser, at studerende har en enstemmig oplevelse af, at den fordybelse og de kompetencer, der er forbundet med kandidaten, ikke kan undværes på arbejdsmarkedet,« siger Jakob Ruggaard, formand i Danske Studerendes Fællesråd.

I fremtiden risikerer kandidaten imidlertid kun at være en mulighed for nogle studerende. Med uddannelsesministerens nye model for studieoptag, frygter Danske Studerendes Fællesråd, at det næste regeringen vil se på og muligvis afskaffe, er studerendes retskrav. Retten til at læse en kandidat.

»Ministeren har ikke været ude og garantere, at studerende har et retskrav i fremtiden. Jeg frygter, at dimensioneringsmodellen er første skridt i skærearbejdet på uddannelserne. Der er grund til at tro, at retskravet ryger som det næste, og den frygt deler jeg med andre,« siger Jakob Ruggaard, der opfordrer ministeren til at mane frygten i jorden ved offentligt at melde retskravets fremtid ud.

I dag har studerende i direkte forlængelse og i op til et år efter bacheloren ret til at læse en kandidat. Et nedsat kvalitetsudvalg anbefaler at ændre retskravet, men uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen har endnu ikke taget stilling til spørgsmålet. Det meddeler ministeriet til Berlingske.

Intet arbejde uden kandidat

24-årige Emil Philipsen læser en kandidat i dansk og historie på Roskilde Universitet. Han er færdig om et års tid og ikke i tvivl om, hvad kandidaten betyder for hans uddannelse.

»Jeg får mere konkret viden på kandidaten. Bacheloren er meget bred, mens kandidaten giver specifik viden og en større teoretisk overbygning på det, man lærer. Og så har kandidaten jo specialet, hvor man har mulighed for at specialisere sig i en selvvalgt ting,« siger Emil Philipsen, som overvejer at gå undervisningsvejen efter endt uddannelse. Måske som gymnasielærer.

Behov for ny opfattelse af bachelorer

For sjov scrollede han sig igennem jobopslag som nyudklækket bachelor, og Emil Philipsen er af samme opfattelse som undersøgelsens respondenter. Der er ikke job til bachelorer.

»Jeg ville ikke forvente at få ansættelse et sted med en bachelor. Jeg kiggede nogle jobopslag igennem, og det var hovedsageligt kandidater, der blev søgt. Jeg har endda spurgt gymnasierektorer, og de ser helst, at man har en kandidat. De tror ikke, at bachelorers baggrund er teoretisk nok til at varetage en undervisningsopgave,« siger Emil Philipsen.

Hvis regeringen vil, at flere skal entrere arbejdsmarkedet allerede efter bacheloren, skal erhvervslivets opfattelse af bachelorer ændres, ligesom bacheloruddannelsen skal tilbyde en konkret mulighed for at snuse til arbejdsmarkedet, mener Emil Philipsen.

»I dag er det først på kandidaten, at man har mulighed for at komme i praktik, og det er mit indtryk, at kandidatuddannelserne generelt er mere i kontakt med erhvervslivet. Der er ikke tradition for det på bacheloren, og det bør man tage højde for, hvis retskravet fjernes.«