Avis: Loft snagede i Kjærs skatteforhold

Den udskældte departementschef Peter Loft kiggede med i Henriette Kjærs mands sag, skriver B.T.

Departementschef Peter Loft forbindes nu også til sagen om Henriette Kjærs mand, Erik Skov Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteministeriets udskældte departementschef Peter Loft har før skaffet sig adgang til en toppolitikers fortrolige oplysninger.

Peter Loft er havnet i stormvejr, efter at det er kommet frem, at han har været involveret i Skats behandling af Helle Thorning-Schmidts mand Stephen Kinnocks skatteforhold. Ifølge Politiken har han deltaget i fem møder i Skat om Kinnocks skattesag.

Men allerede i en periode fra 2002 til 2005 var Peter Loft inde over De Konservatives Henriette Kjærs skatteforhold, da hun var socialminister og senere familie- og forbrugerminister. Det skete, fordi Henriette Kjærs samlever Erik Skov Pedersens selskab, Mediakoncept, var gået i betalingsstandsning, og derfor blev parret sat under en såkaldt VIP-overvågning.

Peter Loft bad dengang kontorchef Michael Bjørn Hansen i det daværende Told- og Skattestyrelsen om at overvåge parrets økonomi, og han skulle rapportere tilbage til Peter Loft personligt på mail.

Sendte rapporter til Fogh

Peter Loft vidererapporterede herefter disse oplysninger til Anders Fogh Rasmussens departementschef i Statsministeriet Nils Bernstein. På den måde blev Nils Bernstein eksempelvis advaret om, at Henriette Kjær og Erik Skov Pedersen havde overbelånt huset, og Kjær var på vej i RKI for ubetalte regninger.

Michael Bjørn Hansen stoppede i 2008 som kontorchef og er i dag forsvarsadvokat med speciale i skattesager. Han mener, at Peter Loft dengang handlede ulovligt ved at videregive fortrolige oplysninger.

Brød loven

- Jeg vurderer, at Peter Loft brød loven ved at give fortrolige oplysninger, indhentet af Told & Skat videre til Statsministeriet. Han bad mig direkte om at skrive til ham, når der var noget nyt i konkursbehandlingen af Erik Skov Pedersens firma, og jeg sørgede så for at hente oplysninger om dette, siger Michael Bjørn Hansen til B.T.

Loft sendte mail

I den fornylig udkomne bog om Henriette Kjær og Erik Skov Pedersen ’Luksusfælden’ fremgår det præcist, hvordan Peter Loft i 2003 direkte i en mail bad kontorchefen om at orientere ham om økonomiske forhold, der ellers kun er Skat bekendt. Eksempelvis skrev han følgende i en fortrolig mail til kontorchef Michael Bjørn Hansen:

’Tak for orienteringen. Foreløbig foretager jeg mig ingenting, men er der noget, der indikerer en sammenhæng til den kendte person, håber jeg, I lader mig det vide. Peter’.

Loft modtog også fortrolige advarsler fra Told & Skat:

’Der er risiko for, at kreditorer, som ikke har fået indfriet deres anmeldte krav, vil gå til offentligheden,’ lød det senere på året i en e-mail til Peter Loft.

Michael Bjørn Hansen beskyldte i fredagens udgave af Politiken Peter Loft for at opføre sig ’grænseoverskridende’ ved at kigge i Thornings skattesag, fordi afgørelser i sager om personskat kun kan træffes af de regionale skattecentre, bl.a. Skat i København

Forskel på sagerne

Michael Bjørn Hansen, du har antydet, at Peter Loft kan have forsøgt at påvirke Thornings skatte-sag politisk. Men han har jo også været involveret i en konservativ politikers sag?

- Det kan du sige, men forskellen er, at der i Thornings sag var en sagsbehandling, hvor Skat skulle komme med en egentlig afgørelse. I Erik Skov Pedersens sag var der en overvågning af hans økonomi, der foregik på den måde, at jeg hentede oplysninger fra skattecenter København, siger Michael Bjørn Hansen.

Men det er ikke grænseoverskridende?

- Nej, det er bare ulovligt.

B.T. talte i går kort med Peter Loft, men han har ikke ønsket at udtale sig, før han har afleveret en redegørelse om sagen til skatteminister Thor Möger Pedersen (SF).