Avis-chef benægter ansvar for spionanklage

Politikens Bo Lidegaard beder om frifindelse i retssag om bagvaskelse. Journalist Per Michaelsen forlanger en godtgørelse på 300.000 kroner.

København: Politikens tidligere ansvarshavende chef har ikke noget ansvar, når det gælder en alvorlig beskyldning mod en fremtrædende Stasi-jæger for selv at have fungeret som spion for Stasi.

Avisen var bare budbringer - eller rettere: avisen har blot gjort offentligheden den tjeneste at afsløre navnet på den person, som en koldkrigsforsker havde i tankerne, da forskeren fortalte, at han havde fundet en hidtil ukendt storspion.

Sådan lød forsvaret mandag i en injuriesag i Københavns Byret fra den tidligere chefredaktør Bo Lidegaard.

- Jeg har aldrig rejst en sigtelse mod Per Michaelsen, sagde Lidegaard.

- Jeg har skrevet i avisen, at det er Per Michaelsen, som Thomas Wegener Friis tænker på, uddybede han.

Thomas Wegener Friis er forskeren. Han havde ikke tilstrækkelig dokumentation til at lægge navnet på den mistænkte frem.

Og Per Michaelsen er den journalist og forfatter, der har fået priser og hæder for at have afsløret danskere, som har samarbejdet med den østtyske sikkerhedstjeneste.

Men han drev muligvis et utroligt dobbeltspil, fremgik det af Politiken 26. maj 2012. "Kendt journalist og Stasi-jæger mistænkes for at være storspionen, alle leder efter," stod der i Politikens overskrift.

Eksponeringen af Per Michaelsen er grov bagvaskelse, mener Per Michaelsen. I byretten kræver han den tidligere chefredaktør sendt i fængsel og dømt til at betale en godtgørelse på 300.000 kroner.

Under afhøringen sagde Bo Lidegaard, at han stod i et svært dilemma, da han skulle afgøre, om artiklen med Michaelsens navn skulle trykkes.

- Havde det været enhver anden end Per Michaelsen, ville det være faldet ud til den modsatte side, forklarede han.

På grund af mange artikler i Ekstra Bladet og to bøger om Stasi og Danmark er Per Michaelsen en slags hovedforfatter til vores historie om perioden, tilføjede han.

Avisen havde to kilder til, hvem koldkrigsforskeren gik og tænkte på. Begge var kolleger, som forskeren havde betroet sig til. Den ene er Dr. Phil. Bent Jensen.

Sagen fortsætter tirsdag.

/ritzau/