Avis: Britisk prædikant lokker danske muslimer til krig i Syrien

Den omstridte britiske prædikant Anjem Choudary, der menes at have rekrutteret mellem 200 og 300 syrienskrigere, har tæt kontakt til yderligtgående muslimer i Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lille kreds af yderligtgående salafister i Danmark har i ly af offentligheden tæt kontakt til en af de mest kontroversielle prædikanter i Europa. En mand, der af både eksperter og organisationer vurderes at stå bag rekrutteringen af mellem 200 og 300 europæiske jihadister til den blodige borgerkrig i Syrien, skriver Politiken.

Anjem Choudary, der bor i London, har offentligt hyldet de 19 dræbte al-Qaeda-medlemmer bag terrorangrebene i USA 11. september 2001, og hans organisationer er blevet forbudt ved britisk lov.

»Jeg har god kontakt til mine danske brødre«, siger han til Politiken og tilføjer, at henvendelserne fra Danmark om hans hjælp er »regelmæssige«.

Ifølge Choudary kommer danske muslimer jævnligt på besøg hos ham i London, og ellers foregår kontakten primært ved undervisningsseancer på det lukkede sociale forum Pal Talk,

I øjeblikket kommunikerer han især med en gruppe salafister på den københavnske vestegn. Gruppen har ikke svaret på avisens henvendelser.

Anjem Choudary vil ikke svare direkte på, om han har været med til at sende muslimer fra Danmark ned til den syriske borgerkrig.

»Jeg er blevet velsignet med opgaven at dele de islamiske budskaber med disse unge mennesker i England, Danmark og andre lande. Og skulle jeg fortælle dem, at de ikke skulle støtte deres brødre i Syrien?,« siger han til Politiken.

Den britiske organisation Hope Not Hate, der overvåger ekstremisme og har udgivet rapporten »Gateway to Terror« , betegner Anjem Choudary og hans mange europæiske søstergrupper som det »største enkeltstående rekrutteringsnetværk i Europa« med ansvar for rekrutteringen af mellem 200 og 300 europæiske syriensfarere.

Organisationen dokumenterer ifølge Politiken i rapporten, hvordan Anjem Choudarys omfattende netværk forgrener sig til en række europæiske lande, hvor hans Sharia4-grupper er aktive.

Støttegruppen i Danmark har lige som søsterafdelingerne især arbejdet med kampagner mod at stemme ved demokratiske valg og har forsøgt at indføre shariazoner i bydele med mange muslimske borgere.