Avis beskyldes for at svække frie medier

Internationale presseorganisationer mener, at dagbladet Politikens undskyldning for at have genoptrykt Muhammed-tegningerne kan skade ytringsfriheden i hele Europa.

Politiken beskyldes for at svække frie medier Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe B¿je Nielsen

Frie medier over hele Europa kan komme til at lide under dagbladet Politikens beslutning om at undskylde sit genoptryk af Jyllands-Postens Muhammed-tegninger fra 2005.

Det frygter repræsentanter for flere europæiske medieorganisationer, der er stærkt kritiske over for den aftale, som dagbladet Politiken fredag fortalte, at avisen har indgået med otte mellemøstlige organisationer, som angiveligt repræsenterer 94.923 efterkommere af profeten Muhammed.

Dagbladet Politikens aftale kommer, efter at den saudi-arabiske advokat Faisal Yamani har truet Politiken og en række andre danske dagblade, der genoptrykte tegningerne i 2008, med retssager.

De øvrige dagblade - herunder Berlingske Tidende - har afvist truslerne fra advokat Yamani.

I den fælles pressemeddelelse fra dagbladet Politiken og advokat Yamani undskylder Politikens chefredaktør Tøger Seidenfaden, at genoptrykningen af karikaturtegningen har krænket muslimer i Danmark og andre steder. Han fraskriver sig dog ikke retten til eventuelt at genoptrykke tegningerne.

Frygt for selvcensur

Kritikken fra de internationale presseorganisationer går først og fremmest på, at dagbladet Politiken ved at indgå aftalen under trusler om retssager kan have bidraget til at understøtte en aktuel udvikling, hvor voksende juridisk og politisk pres fra religiøse grupper fører til øget selvcensur blandt journalister og derigennem truer den frie presse.

»Politiken har naturligvis sin redaktionelle frihed til at redigere sin avis, som man vil. Men det er et dårligt signal, avisen har sendt, fordi det over hele verden vil blive opfattet således, at den første avis nu har givet efter for presset fra de grupper, der ikke har brudt sig om Muhammed-karikaturerne. Det vil uden tvivl give ligesindede blod på tanden,« siger Oliver Basille, leder af organisationen RSF, Journalister uden grænser, i Bruxelles.

Per Edgar Kokkvold, der er generalsekretær i Norsk Presseforbund, de norske journalisters fagforening, er også kritisk.

»Jeg vil ikke udelukke, at Politiken ikke bare har skadet sig selv, men også alle de andre medier, der har været involveret i Muhammed-krisen. Jeg vil heller ikke udelukke, at det vil føre til yderligere pres på dem, som ikke er blevet truet med en stævning,« siger Kokkvold.

Norge står selv midt i en Muhammed-krise, efter at de førende dagblade Aftenposten og Dagbladet i år har trykt en eller flere af de omstridte danske tegninger.

Dyrt forlig

Ebbe Dal, direktør i de danske avisudgiveres organisation, DDF, afviser at spekulere i, om dagbladet Politikens handlemåde vil kunne skade de sager, som ifølge advokat Faisal Yamanis breve til danske avisredaktører nu vil komme mod Berlingske Tidende, B.T., Ekstra Bladet, Fyens Stiftstidende, Information, Kristeligt Dagblad, MetroXpress, Midtjyske Medier, Morgenavisen Jyllands-Posten og Der Nordschleswiger.

Flere danske mediejurister vurderer, at advokat Yamani næppe vil vinde en sag mod de danske aviser ved en domstol. Til gengæld kan det ikke udelukkes, at Yamani vil kunne have held med at få en britisk domstol til at tage en sag. Britiske domstole stiller traditionelt sagsøgeren stærkt i injuriesager. Således måtte Ekstra-Bladet i 2008 indgå et dyrt forlig med en islandsk bank, fordi man havde offentliggjort en række engelsksprogede artikler på sin hjemmeside - artikler som dommeren i London fandt injurierende og omfattet af britisk jurisdiktion.

Ebbe Dal bekræfter, at man er opmærksom på muligheden for en sag ved en britisk domstol.

»Det er ikke nogen morsom tanke,« siger Ebbe Dal.

Berlingske Tidende havde i går ikke held med at få en kommentar fra Faisal Yamani, som i sit seneste brev til Berlingske Tidende og øvrige aviser truer med »kostbare og langvarige« juridiske slagsmål, hvis ikke aviserne undskylder.