Automater skal stoppe unges ulovlige tobaks-køb

Forbuddet mod tobakssalg til unge har kun udløst få bødesager, viser opgørelse. DF foreslår at indføre tobaks-automater, som kun kan benyttes, hvis man er over 18.

Forbuddet mod tobakssalg til unge har kun udløst få bødesager, viser opgørelse. DF foreslår nu at indføre tobaks-automater, som kun kan benyttes, hvis man er over 18.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet magter ikke at løse opgaven, og derfor kan det nu blive op til tusindevis af anonyme automater i kiosker, supermarkeder og på tankstationer at håndhæve forbuddet mod salg af tobak til folk under 18 år og sørge for, at de unge ikke får mulighed for at købe sundhedsskadelige cigaretter.

Formanden for Folketingets sundhedsudvalg Liselott Blixt (DF) foreslår nu at se på muligheden for at indføre tobaks-automater i forretninger, hvor forbrugerne med f.eks. et kort skal dokumentere, at de er over 18 år for at få adgang til at købe cigaretter.

Både Kræftens Bekæmpelse og Danmarks største detailvirksomhed Coop er positive overfor at se på den løsning, der bringes i spil på et tidspunkt, hvor andelen af unge rygere er stigende, og forbuddet mod tobakssalg til under 18-årige kun håndhæves i ubetydeligt omfang.

»Politiet har selvfølgelig nok at se til på andre områder, men vi vil jo gerne have, at denne lov bliver håndhævet. Jeg synes også, at man i dag lægger et stort ansvar over på de ofte unge medarbejdere ved kassen i supermarkedet og på tankstationerne, som kan have svært ved f.eks. at kræve legitimation fra nogen, de kender. Derfor bør man overveje, om man kan sætte nogle automater op, så man på den måde kan sikre, at der kun sælges til folk over 18 år,« siger Liselott Blixt.

Ved strøget I København sidder tre veninder og ryger. De er nu i starten af tyverne, og kan alle huske, hvordan det var at være 14 år og gå ind i kiosk for at købe smøger.

»Det var jo ikke svært at købe cigaretter, man kunne altid få fat i dem,« siger Victoria Colding, der er 23 år, og er studerende.

En ny opgørelse fra Rigsadvokaten viser, at der i de seneste 10 år blot er syv personer, som er blevet idømt en bøde for ulovligt salg af tobak til unge over 16 og senere 18 år (fra september 2008, red.), mens sager mod 24 personer er afgjort med et bødeforlæg.

I samme periode har der blot være fire sager mod virksomheder, som er afgjort med et bødeforlæg.

Der er ingen af de tre veninder der tror, at en særlig automat til cigaretter ville have forhindret dem i at prøve at ryge.

»At ryge er lidt et slags skridt på en trappe i ens ungdom. Det er noget, man skal prøve ligesom sex og alkohol,« siger Sif Mercedes, der er 23 år og driver en bar.

De tre veninder tror at prisen på cigaretter og cigaretternes synlighed vil gøre en stor forskel, hvis de selv skulle prøve at slippe ud af deres dårlige vane.

»Det er ligegyldigt, hvor glemsom jeg er, så husker jeg altid cigaretter, for jeg kan se den ved kassen, når jeg står og skal betale og så kommer jeg i tanke om at jeg skal købe dem,« siger Victoria Colding.  

I dagligvarebranchen lyder der også krav om en ny kurs for at få håndhævet forbuddet og ændret lovgivningen omkring tobakssalg.

Coop, Danmarks største detailvirksomhed, presser på for at få politikerne til at stramme markedsføringsreglerne for tobak, så alle butikker pålægges at flytte tobaksvarer ned under disken, så de bliver mindre synlige end i dag.

En yderligere løsning kunne måske også være at indføre automater, vurderer direktør for social ansvarlighed i Coop Signe Frese, der kalder forslaget fra Liselott Blixt en »spændende mulighed«.

»Det kan både være med til at sikre, at cigaretterne ikke får den samme synlige placering, som de har i dag og kan også være en hjælp til at få håndhævet aldersgrænsen bedre, end det gøres i dag. De unge ved kasserne har mange regler vedrørende diverse aldersgrænser at holde styr på, og de er også et stort problem, at de skal håndtere det over for deres egne kammerater,« siger Signe Freese.

Ifølge fung. sundhedsminister Karen Ellemman (V) »dur det ikke«, hvis antallet af bøder er et udtryk for, at forbuddet mod at sælge tobak til børn og unge ikke bliver håndhævet.

»Børn skal ikke ryge, og derfor skal forbuddet selvfølgelig både overholdes og kontrolleres,« siger hun.
Hun fremhæver, at regeringen har en målsætning om at få Danmarks første røgfri generation i 2030, og derfor er hun »altid åben overfor nye ideer, der kan skubbe i den retning«.

Indtil videre går regeringen dog efter, at butikkerne administrerer reglerne, som de er forpligtede til, og sætter sin lid til de »partnerskaber«, man er ved at etablere med erhvervslivet for at få en mere effektiv håndhævelse af reglerne om salg af tobak til børn og unge.

I Kræftens Bekæmpelse er projektchef Niels Them Kjær også parat til at se nærmere på automat-forslaget.»Det lyder spændende, og der findes noget lignende i Sverige. Men vi synes også, at politiet bør opprioritere opgaven med at håndhæve forbuddet. Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge, og der er næsten 14.000, der hvert år dør af rygning.«