Autistisk dreng bag Jellingsten-graffiti

Han kan ikke skelne rigtigt og forkert, lyder det fra forældrene til en 15-årig dreng fra Jelling.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har været mange sure miner i Jelling og resten af kongeriget, efter en 15-årig dreng i lørdags malede ordene "gelwane" på Jellingstenen, som er på UNESCO's liste over fredede klenodier i Danmark.

TV2 Nyhederne har været i kontakt med drengens forældre, og det viser sig nu, at der er tale om en autistisk dreng, der lider af Asbergerssyndrom.

- Han ved ikke, hvad der er rigtigt og forkert, fortæller hans forældre til TV2 Nyhederne.

De fortæller, at de selv har været vrede over graffitien, før de vidste, at deres egen søn var gerningsmanden. Familien bor nemlig i Jelling, hvor stenen på det nærmeste er hellig.

- Vores søn kan ikke forklare hvad "gelwane" betyder, og han har fortalt, at han malede det, fordi han syntes det så pænt ud, forklarer forældreparret.

De føler nu, at deres liv er blevet vendt på hovedet. De understreger dog, at drengen er ked af det, og at han skammer sig.

- Vi havde lagt mærke, til at han havde ændret adfærd over de senere dage, men vi fandt først ud af, at det var ham, da politiet bankede på vores dør i går.

Drengen fandt spraydåserne i et redskabsskur og begyndte at male "gelwane" rundt omkring i byen.

TV2 Nyhederne har kendskab til forældrenes identitet, men de ønsker ikke deres navne frem i offentligheden af hensyn til drengen.

/ritzau/