Australiere finder verdens største fodspor i forhistorisk floddelta

I Australien har forskere fundet spor efter ikke færre end 21 forskellige dinosaurer i et forhistorisk floddelta. Ét af fodsporene er fra en såkaldt sauropod, der angiveligt kunne veje op mod 100 ton.

På billedet ligger aborigineren Richard Hunter fra lokalområdet ved siden af det 1,75 meter lange dinosaur-fodspor, som australske forskere har fundet i det vestlige Australien. Foto: Reuters/hand-out. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

For omkring 130 mio. år siden var et særligt forhistorisk floddelta i Australien tilsyneladende et populært vadested for dinosaurer.

I hvert fald har en gruppe forskere under ledelse af palæontolog dr. Steve Salisbury fundet spor efter i alt 21 forskellige forhistoriske arter, der har sat deres fodaftryk i det, som i dag er sandstensformationer i den australske ødemark.

Det skriver ABC News.

De forhistoriske fodaftryk er fundet på den nordvestlige australske kyst. Det største af dem er 1,75 meter langt og stammer fra en dinosaur fra den såkaldte sauropod-familie.

»De fleste mennesker ville kunne ligge udstrakt i fodspor af den størrelse, og det indikerer, at dyrene formentligt var omkring 5,3 til 5,5 meter ved hoften, hvilket er helt enormt,« siger dr. Steve Salisbury til ABC News.

Området, hvor de mange dinosaurspor er fundet, går blandt lokale under navnet »Australiens Jurassic Park« med henvisning til forlystelsesparken i filmen af samme navn fra 1993. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAMIAN KELLY / UNIVERSITY OF QLD.

Det hidtil største kendte dinosaur-fodspor er 106 centimeter langt og blev fundet i den mongolske ørken.

Sauropod-dinosaurerne er da også blandt de største dyr, der - så vidt vides - har gået på jorden. De største af arterne kunne formentligt veje op til 100 ton, hvilket er omkring ti gange så meget som de største nulevende elefanter.

Ifølge australiernes forskning tyder mængden og placeringen af fodsporene i floddeltaet på, at sauropod-dinosaurerne var flokdyr.

Kendte sauropod-arter, som alle levede af planter, tæller blandt andet dilplodocus, den rekordstore argentinosaurus og apatosaurus, som flere måske bedre kender under navnet brontosaurus. De største af dyrene blev angiveligt op til 35 meter lange.

Den videnskabelige beskrivelse af det enorme fodspor fundet i Australien er udgivet af Steve Salisbury fra universitetet i Queensland i tidsskriftet Memoir of the Society of Vertebrate Paleontology.