Auken: Uden S-fremgang vinder Fogh

Tilslutning. Tidligere S-formand Svend Auken varmer op til dagens møde i S-ledelsen med et kontant krav: Helle Thorning-Schmidt skal skaffe flere stemmer til partiet, hvis hun skal kunne slå Anders Fogh Rasmussen.

Svend Auken mener, at Socialdemokraterne har potentiale til mere end 27,6 pct. af stemmerne. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Hvis Socialdemokraterne ikke høster fremgang ved næste valg, lykkes det ikke at slå Fogh. Sådan lyder det fra partiets tidligere formand Svend Auken, der ellers kan glæde sig over, at en meningsmåling i Politiken i går giver Helle Thorning-Schmidt og co. en fremgang på knap tre procentpoint, så partiet nu mønstrer 27,6 pct. af vælgerne.

»Der skal en fremgang til for Socialdemokratiet. Hvis man stemmer Radikalt eller på Ny Alliance, så ved man ikke, hvor man lander til sidst. Min påstand er, at vi får et nyt flertal, hvis Socialdemokraterne går frem men kun i den situation. Hvis vi stagnerer, så er Fogh sikker på at vinde valget,« siger Svend Auken.

Er det i forhold til de 27,6 pct.?

»Man skal ikke hæfte sig på en enkelt måling, men det er vigtigt, at vi går mere frem ved et kommende valg. Jeg siger ikke noget om de 27,6 pct., for det kan tvistes. Men det er vigtigt, at vi går frem til næste valg,« understreger Auken.

Men er det et fint sted at ligge?

»27,6 pct. er bedre, end vi har ligget, men det er mindre, end vi bør ligge. Jeg er tilfreds med de 27,6 pct., men der er potentiale for, at vi kommer til at ligge højere.«

Socialdemokraterne fik ved sidste valg godt hver fjerde stemme 25,8 pct. hvilket er det dårligste valgresultat for partiet i 30 år. Da Berlingske Tidende for 14 dage siden interviewede Helle Thorning-Schmidt, afviste hun dog, at der var grund til at klage over, at partiet i øjeblikket har en vælgertilslutning på cirka 27 pct.

»Altså, jeg synes 27 er et fint sted for os at ligge. Det er et pænt stykke over valg- resultatet, så jeg synes ikke, vi skal klage,« sagde hun.

Ifølge Svend Auken handler Thornings tilfredshed om, at hun ofte ikke er bedre vant. »Det er, fordi hun har prøvet at ligge lavere. Jeg er godt tilfreds, hvis man kigger på, hvordan situationen har været,« siger han.

Synlig eller usynlig?
Meldingerne fra Svend Auken kommer netop som S-ledelsen i dag sætter sig sammen for bl.a. at diskutere den seneste tids fokus på partiets synlighed. Flere markante folketingsmedlemmer efterlyste i sidste uge, at partiet blev mere synlige i den politiske debat. Det mener Svend Auken dog er udtryk for en urimelig kritik: »Det er en urimelig påstand, som er blevet fremført, og jeg tror ikke, at der er nogen, som tager det alvorligt.«

Det var næstformand i S-folketingsgruppen Mette Frederiksen, der i sidste uge startede diskussionen om synlighed. I Politiken gav Mette Frederiksen de kritikere ret, som sagde, at partiet ikke var synlige nok i den politiske debat: »Hvis de, der skal se os, tænker, at de ikke oplever Socialdemokraterne aktive nok i den offentlige debat, så er min konklusion, at de har ret«.

Efterfølgende blev hun bakket op af flere partifæller bl.a. medlem af Udenrigspolitisk Nævn Jeppe Kofoed som tilføjede, at S-ledelsen »skal være bedre til at inspirere folk.«

Et helt almindeligt møde
Inden Helle Thorning-Schmidt i dag skal forholde sig til kritikken, vil Mette Frederiksen dog gerne afdramatisere situationen. »Det er ikke noget rabaldermøde,« siger hun.

»Det er et helt almindeligt ledelsesmøde, hvor vi kommer med et oplæg til vores sommergruppemøde i næste uge. Det indeholder en plan for, hvordan vi foreslår, at efteråret skal forløbe,« tilføjer Mette Frederiksen, som selv er forhindret i at deltage i mødet på grund af sygdom i hendes nærmeste familie.

Heller ikke arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov (S) mener, der er grundlag for et rivegilde på dagens møde. »Nu drejer det sig om, at vi kommer på banen med nogle forslag, så folk diskuterer socialdemokratisk politik,« siger han.