Ateister følger 8.000 danskere ud af kirken

Overraskende mange har på få måneder meldt sig ud af folkekirken med hjælp fra Ateistisk Selskab. Det er i særdeleshed de veluddannede unge mænd, der vender kirken ryggen.

»Færre bliver døbt, de ældre generationer dør, og på et tidspunkt – men vi snakker om årtier frem – kan det blive politisk problematisk at bevare kirken som folkets kirke,« siger religionssociolog, Brian Arly Jacobsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

8.000 danskere har i løbet af to måneder klikket ind på Ateistisk Selskabs hjemmeside udmeldelse.dk og sagt farvel til folkekirken.

De 8.000 udmeldelser på to måneder er blot cirka 2.000 færre end alle udmeldelser i 2015 og vidner ifølge formanden for selskabet, Anders Stjernholm, om, at mange danskere har et behov for nemt og hurtigt at kunne melde sig ud af kirken, sådan som de nu kan på udmeldelse.dk.

Ateisternes formand afviser, at de blot er ude på at provokere eller mobbe folkekirken med den nye og indtil videre permanente hjemmeside.

»Nogle mener, vi provokerer. Eller de lader sig provokere. De mister kunder i butikken. Men de opfinder jo et behov, som mange danskere ikke har,« siger han.

I er blevet kritiseret for, at mange af udmeldelserne på jeres hjemmeside i virkeligheden er klik fra folk, der allerede er udmeldt af kirken, altså er de 8.000 ikke et reelt tal?

»Det vil jeg gerne se kvantificeret, før det kommer til at fylde for meget i debatten,« siger han.

Religionssociolog Brian Arly Jacobsen, Københavns Universitet, forklarer, at det først og fremmest er unge og yngre mænd, der vender kirken ryggen.

»Især unge mænd, der har gennemført eller er i gang med en længere videregående uddannelse i de større byer. Givetvis er der et overtal af dem på de mere rationelt indstillede uddannelser,« siger han og tilføjer, at de 8.000 udmeldelser på to måneder også kan være udtryk for noget så lavpraktisk, som at det er gjort nemt at melde sig ud på ateisternes hjemmeside.

Dertil kommer, at det, han kalder »negativt lys på kirken«, såsom de mange aktuelle udmeldelser, sagen om præsten Thorkild Grosbølls gudsafvisning for mere end ti år siden samt sagen om homovielser i 2012, får antallet af udmeldelser til at stige.

Brian Arly Jacobsen minder om, at cirka 77 procent af danskerne stadig er medlemmer af folkekirken. Men, som han tilføjer, »så kommer vi nok ikke til se en vækkelsesbølge«.

»Færre bliver døbt, de ældre generationer dør, og på et tidspunkt – men vi snakker om årtier frem – kan det blive politisk problematisk at bevare kirken som folkets kirke,« siger han.

Noget helt andet er ifølge religionssociologen, at op mod 8.000 udmeldelser kan koste kirken dyrt. Måske omkring 20 millioner kroner om året i tabt kirkeskat.

Ifølge biskop Steen Skovsgaard, Lolland-Falsters Stift, lyder 8.000 »af mange«. Men de er ikke nødvendigvis udtryk for kritik af folkekirken. Som han siger, med henvisning til et arabisk ordsprog, »så er ikke alle fingre ens, selv om de tilhører samme hånd«.

»Nogle er reflekterede ateister, andre melder sig ud pga. økonomi. Ikke fordi de mangler forståelse for, at andre kan være troende,« siger han.

Steen Skovsgaard mener, at folkekirken står sig bedst ved svare igen på tiltag som udmeldelse.dk ved at stå fast på egne værdier.

»Vi må skyde dybere rødder og suge mere næring fra det, vi er og kommer fra. Men vi skal altid se kritisk på, om vi kan gøre tingene på andre måder. Bl.a. ved at lytte til ateisterne, tale med dem, og svare så godt vi kan.«

Ifølge Danmarks Statistik meldte 4.425 danskere sig ud af kirken i første kvartal i år, hvilket bliver sat i delvis forbindelse med udmeldelse.dk.