At sparke døre ind er ikke længere nok for det danske forsvar

Dansk forsvar har indledt en lang march mod et mål om at lede specialoperationsstyrker­ i internationale missioner.

Jægerkorpset og Frømandskorpset samt deres europæiske specialstyrkekolleger afholder i de kommende dage øvelsen Night Hawk. De flere end 200 soldater får selskab af 1.300 soldater fra syv lande, hæren, søværnet og flyvevåbnet med 35 forskellige fly og helikoptere. Night Hawk går ud på at træne samarbejdet med andre militære kapaciteter, der er i specialstyrkernes operationsområde. Øvelsen, der omfatter operationer til lands, til vands og i luften over det meste af Danmark, slutter 3. oktober. Her er vi i SIndal Lufthavn, hvor Spejdereskadronen ankommer fra Bornholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Seniorsergent Henrik Nicolajsen og hans makker har en usædvanlig opgave. Når et herkulesfly med for eksempel jægersoldater eller opklaringsenheder ombord skal lande diskret på en strand eller en mark, kører de to forinden ud til stedet og etablerer en nødtørftig landingsbane.

Med instrumenter, de kan bære på ryggen, måler de, om stranden eller marken er så solid, at et herkulesfly kan lande, uden at hjulene synker i. Hvis flyet skal lande om natten, sætter de infrarøde markeringslys langs banen, og de måler vindretning og hastighed samt lufttrykket, så piloterne kan vælge den rigtige retning at lande i og kan indstille flyets højdemåler korrekt.

Tirsdag stod Henrik Nikolajsen og hans TLZ-hold (temporary landing zone) ved Sindal Lufthavn for at tage imod danske, svenske og et tysk transportfly. Egentlig skulle de lande på stranden på Vestykysten, men stranden var for ujævn, og desværre er det ikke tilladt at jævne den ud.

»Det kunne vi gøre ved at spænde et par europapaller efter et køretøj og så køre langs stranden, men det må man altså ikke,« forklarer Henrik Nikolajsen. Derfor træner man på flyvepladsen i Sindal kunsten at modtage enheder med fly, som skal beskyttes og tømmes i en fart.

TLZ-holdet er et af mange små hjul, der er med til at bane vejen for dansk forsvars ambitioner om at opbygge kapacitet til at kunne lede specialoperationsstyrker i en større international mission.

»Det er ikke længere nok, at vi kan sparke døre ind,« forklarer chefen for Danske Division, generalmajor Michael Lollesgaard, hvis stab med Flyvestation Aalborg som base har planlagt den store øvelse, Night Hawk, der i denne og næste uge afvikles over det meste af landet. Omkring 1.200 soldater, heriblandt specialoperationsstyrker fra syv lande, deltager, plus 21 helikoptere og fem fly samt en række andre støtteenheder.

Lang vej til målet

Øvelsen finder sted i Danmark hvert andet år, og tidligere har fokus været på træningen af de danske specialoperationsstyrker, Jægerkorpset og Frømandskorpset. Men når forsvarets nye operative kommando for specialoperationer officielt åbner om en uge, er ambitionerne sat væsentligt i vejret. Nu gælder det om at træne den kommende operative kommando til om nogle år at kunne lede en såkaldt »special operations component command«. Målet er, at Danmark kan stille med halvdelen af en sådan stab i en fremtidig international operation plus naturligvis danske specialoperationsstyrker.

Der er lang vej til målet. Den nye operative kommando består foreløbig kun af fem ansatte med yderligere ni udlånte officerer. Antallet skal op på cirka 70, som derpå skal lære opgaven at kende. Men Danmark har fra 2018 påtaget sig at være klar til opgaven, som kun få andre NATO-lande kan tilbyde.Og selv om forsvaret ikke kan magte hele opgaven alene, kan Danmark tilbyde tilstrækkeligt til, at »vi kan være med, hvor det sner«, som chefen for den nye operative kommando, generalmajor Jørgen Høll, udtrykker det.

Men selv om generalerne drømmer om at lede vigtige stabe i fremtidige internationale operationer, har soldaterne ikke glemt det med at sparke døre ind. På en øvelsesplads i det østlige Aalborg muntrer østrigske specialstyrker sig med at øve evakuering af sårede tilsat knitrende maskingeværsalver og serier af dumpe drøn fra kanonslag. I de kommende dage jagter tyske specialstyrker gidsler i Nordjylland, mens danske frømænd skal finde den bedste metode til at befri fanger fra et skib i Køge Bugt.

I øvelsessammenhæng er Danmark lige for tiden, med generalmajor Michael Lollesgaard ord, »blevet et lorteland«, hvor kriminelle bander og terrornetværk skal findes, forstyrres og nedkæmpes. Efter beskrivelsen at dømme er der tale om en blanding af Ukraine og Islamisk Stat-lignende omstændigheder, så der er nok at tage fat på i den næste uges tid.