»At give en pille kan være den lette løsning«: Flere ældre på angstmedicin får ikke nogen anden behandling

Der er ingen sundhedsfaglig begrundelse for, at yngre skulle have mere glæde af et terapeutisk forløb end ældre, lyder det fra professor i ældrepsykiatri.

Når ældre over 65 år begynder at bruge lægemidler mod angst eller depression, får de ofte ikke terapi eller anden relevant behandling ved siden af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når ældre over 65 år begynder at bruge lægemidler mod angst eller depression, modtager de i langt mindre grad end yngre terapi eller anden relevant behandling ved siden af.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

En opgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at over 70 procent af ældre, nye brugere af antidepressiv medicin ikke modtager anden relevant behandling.

Det er et noget anderledes billede end det, der tegner sig i andre aldersgrupper. Mere end to ud af tre mellem 25 og 39 år modtager anden behandling. For de 40 til 64-årige er der tale om hver anden.

Ifølge Rikke Hamfeldt, seniorkonsulent i Ældresagen, taler tallene deres tydelige sprog: Psykiske lidelser blandt ældre tages simpelthen ikke lige så alvorligt.

»At give en pille kan være den lette løsning, som man tyer til, selvom det, den ældre i virkeligheden har brug for, er en god snak, omsorg eller forskellige former for terapi. Det kan være svært at vurdere, hvad den ældre har brug for, og så er det måske nemmest at ordinere en pille, men ikke desto mindre er det vigtigt, at der kommer opmærksomhed på dette, for psykofarmaka alene er ikke måden, vi skal løse de udfordringer, ældre oplever med deres mentale helbred,« siger hun til Kristeligt Dagblad.

Der er umiddelbart ingen sundhedsfaglig begrundelse eller forskning, der forklarer, at yngre skulle have mere glæde af et terapeutisk forløb end ældre. Sådan lyder det fra professor i ældrepsykiatri ved Syddansk Universitet og overlæge ved psykiatrisk afdeling i Odense, Kjeld Andersen.

Hos Dansk Selskab for Almen Medicin stilles der spørgsmålstegn ved, hvorvidt forskellen er udtryk for, at ældre ikke tilbydes anden behandling end medicin – eller at ældre i højere grad takker nej til tilbuddet.

»Det er i hvert fald min erfaring, at det kan være vanskeligere som læge at motivere ældre til anden behandling,« siger formand Anders Beich til Kristeligt Dagblad.