Asylforhandlinger trækker ud

Ny Alliance var i går indkaldt til møde med integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V). Ministeren har alt andet end travlt med at forhandle et nyt asylforlig på plads, lyder kritikken fra partiet, der vil strække sig langt for at få et bredt

Et nyt og bredt asylforlig, som regeringen lægger op til i det nye regeringsgrundlag, bliver næppe en realitet før til næste år. Det mener både Ny Alliance og Socialdemokraterne, efter at de har været til indledende forhandlinger med integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V).

I går var det Ny Alliances tur til at møde op til kaffe hos ministeren.

»Det var en god kop kaffe, men jeg er ikke imponeret over ministerens tempo. Jeg regner i hvert fald ikke med, at hun lægger en pakke under mit juletræ,« siger integrationsordfører Jørgen Poulsen med henvisning til Ny Alliances ønske om snarligt, bredt forlig om de afviste asylansøgeres fremtid i Danmark.

»For hver dag der går, drypper der en dag væk for de mennesker, det handler om,« siger han.

På forhånd har regeringen meldt ud, at omkring 60 afviste asylansøgerfamilier skal have lov til at flytte ud af asylcentrene. Ny Alliance mener sammen med Socialdemokraterne og de Radikale, at asylansøgerne samtidig skal kunne arbejde. Og det var da også én af knasterne på mødet i går.

»Der findes jo varianter af den sag. Vi er til at snakke med, for tiden er nu til løsninger,« siger Jørgen Poulsen.

S forventer nyt møde
Socialdemokraterne regner heller ikke med en ny asylaftale nu og her.

»Jeg vil ikke blive meget forbavset, hvis det først bliver til næste år,« siger integrationsordfører Henrik Dam Kristensen.

Ifølge ham var der ikke tale om reelle forhandlinger, da han mødtes med Birthe Rønn Hornbech i slutningen af sidste uge.

»Det var mere goddag og velkommen fra en ny minister. Men jeg forventer og håber da, at vi bliver yderligere inddraget. Der er jo et kraftigt signal fra Pia Christmas Møller om, at hun ønsker et bredt forlig,« siger han.

Netop Pia Christmas-Møller kan få en afgørende stemme i et nyt asylforlig, efter at hun forlod de Konservative for at gå solo. Hun har nu det magiske 90. mandat, og hendes ord vægter tilsyneladende også højt hos integrationsministeren. Da hun i sidste uge opfordrede ministeren til at indkalde Ny Alliance og Socialdemokraterne til forhandlingerne, gik der ikke mere end et par timer, før Ny Alliance fik en invitation.

DF ikke travlt
Regeringen har i øjeblikket et asylforlig med Dansk Folkeparti. Partiet krævede efter sit møde med ministeren svar på, hvordan Birthe Rønn Hornbech vil sikre asylbørnenes forhold, efter at Dansk Røde Kors har advaret mod regeringens forslag om at lade afviste asylansøgerfamilier bo uden for asylcentrene. Børnene kan blive tvunget væk fra skoler og kammerater, lød advarslen. Ifølge integrationsordfører Peter Skaarup har Dansk Folkeparti endnu ikke fået svar, men partiet har heller ikke travlt med en ny aftale.

Hverken Socialdemokraterne eller Ny Alliance har fået en ny mødeindkaldelse fra Birthe Rønn Hornbech. Meldingen til Berlingske Tidende er, at hun hverken vil kommentere forhandlingerne eller en tidsplan. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Pia Christmas-Møller. Hun har tidligere sagt til Jyllands-Posten, at hendes tålmodighed har en grænse.