Asylbørn bliver syge efter et år

Allerede efter et år på asylcenter har børn markant flere psykiske lidelser, viser ny forskning. Med regeringens asylaftale vil børnene skulle bo på centrene i op til fire år.

Foto: Claus Bjørn Larsen

Forskere sætter nu alvorligt spørgsmålstegn ved regeringens og DFs asylaftale, hvor udvalgte familier får lov til at flytte ud af asylcentrene efter cirka fire år. Efter blot et års ophold på et asylcenter har børn nemlig markant flere psykiske lidelser end børn, der har boet på centrene i kortere tid. Det viser det foreløbige resultat af en undersøgelse fra Institut for Folkesundhedsvidenskab, som Berlingske Tidende har fået adgang til.

»Mere end ét år på et asylcenter er uacceptabelt for børnene i lyset af de sundhedsmæssige konsekvenser,« siger Signe Smith Nielsen, der har lavet undersøgelsen sammen med Marie Nørredam.

De står også bag den omtalte undersøgelse af 246 asylbørns psykiske helbred, der fik diskussionen om forholdene for de afviste asylansøgere til at blusse op inden folketingsvalget. Undersøgelsen viste, at 35 procent af børn mellem 4 og 16 år på asylcentrene viste tegn på psykisk sygdom. For børn mellem 11 og 16 år var tallet helt oppe på 58 procent.

Ifølge forskerne bør asylaftalens grænse på tre år plus ventetiden før det endelige afslag – i alt ca. fire år – ændres, så børnefamilier højst bor et år på et asylcenter:

»Selv om det er individuelt, hvornår de begynder at få det psykisk dårligt, er det videnskabeligt påvist, at børnene får det dårligere, jo længere de venter,« konstaterer forskerne.

Integrationsordfører hos de Konservative, Helle Sjelle, vil se på undersøgelsens konklusioner: »Men nu har vi indgået en aftale, og så skal vi have implementeret den ordentligt og se effekterne først. Men vi skal hele tiden være opmærksomme på de ting, som bl.a. forskere når frem til,« siger hun.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V). På Christiansborg står oppositionen klar med åbne arme over for løsgængeren Pia Christmas-Møller for at få ændre asylaftalen. Hun vil ikke udelukke at forhandle uden om regeringen.