Asylansøgere: Stop krænkelserne

Mandlige asylansøgere gik fredag på gaden i Thisted for at vise, at de tager afstand fra de episoder, hvor kvinder er blevet chikaneret af beboere fra byens teltlejr. Foto: Sara Gangsted

Med skilte og tulipaner protesterede en gruppe mandlige asylsøgere fra teltlejren i Thisted i går mod chikane og overgreb mod kvinder i byens natteliv. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De små Dannebrogsflag blafrer i brisen fra Limfjorden, som fejer op ad gågaden i Thisted. Sammen med de medbragte tulipaner skal de understrege den pointe, som gruppen på 18 til 20 mænd fra byens teltlejr for flygtninge demonstrerer for på torvet.

En pointe, som også er skåret ud i pap på asylansøgernes skilte:

»Vi fordømmer også al form for vold og dårlig opførsel«. »Vi respekterer Danmark og ønsker at blive en del af jer«. »Tak for jeres venlighed«.

»Borgerne her skal vide, at selv om nogle få flygtninge opfører sig dårligt på byens diskoteker, er det ikke alle flygtninge, som er dårlige mennesker,« siger Ali og giver sin sidste tulipan til en smilende kvinde i butiksgaden.

Anledningen til flygtningenes aktion på bytorvet er imidlertid ikke for sjov. Den seneste tid har flere kvinder i Thisteds natteliv oplevet at blive chikaneret af mænd fra teltlejren.

En af de chikanerede kvinder er 18-årige Teresa Sloth, som kommer forbi demonstrationen med en skolekammerat.

»Jeg har desværre oplevet en del. Men altså, det er de samme, der gør det. Man står måske og danser, og så er der pludselig en, der piller ved ens hår, og det står måske på i lang tid, måske også fordi man er lyshåret. Så vender man sig om og beder personen lade være,« siger hun. »Folk kan også finde på at filme en og optage – det sker rigtig tit – mens man danser. Det virker krænkende, når man er i byen og hygger sig og morer sig, at man så skal overvåges på den måde. Og jeg er bestemt ikke den eneste af mine veninder, der har oplevet det.«

Den lokale gymnasieelev er alligevel glad for, at andre af teltlejrens beboere tager afstand fra forulempelserne af byens kvinder, selv om hun gerne havde set hele lejren nede på byens torv.

»Jeg kan jo se, at det ikke er dem alle sammen, der demonstrerer. Man havde da måske håbet på, at flere var mødt op. Men vi tager selvfølgelig hatten af for dem, der er her, og det rører også os, at de står der. Det er et godt signal, de sender,« siger Teresa Sloth.

Tidligere på ugen skabte det røre i den vestjyske by, at flere kvindelige beboere på Facebook fortalte om deres dårlige oplevelser i nattelivet. Selv om der ikke er indløbet anmeldelser, er politiet alligevel gået ind i sagen.

Onsdag talte den lokale betjent til et fællesmøde i lejren, hvor der var mødepligt for de omkring 300 mandlige beboere, som blandt andet er indlogeret i 25 telte opstillet af Beredskabsstyrelsen.

Ligestilling og respekt for kvinder

På mødet understregede politimanden, at der i Danmark er ligestilling, og at man skal respekterer kvinder i dette land. Efter mødet udtrykte flere af beboerne vrede og frustration over at blive sat i bås med de af dem, som har trådt ved siden af, og her opstod ideen til aktionen i Thisteds bymidte.

Som en ældre lokal mand siger det på torvet, da han stopper op for at tage bestik af demonstranternes skilte:

»Det er det, der er så forbandet. Hvis der er et par rødder imellem, så ødelægger de det for alle de andre,« siger han og trækker huen ned over ørerne.

Udover de mandlige asylansøgere er en gruppe af de såkaldte Venligboere også dukket op. Flere af dem administrerer uddeling af doneret tøj i teltlejren, og de har hjulpet til med at skaffe materialer og male skiltene.

»Jeg bliver sgu helt rørt,« siger en af dem, en midaldrende kvinde, da asylansøgerne stiller op til fotografering på torvet.

Men ikke alle i Thisted har lige stor forståelse for, beboerne fra omkring 20 forskellige nationaliteter i teltlejren, ikke alle er brodne kar. På et lokalt værtshus omtaler to unge mænd torsdag aften konsekvent asylansøgerne som »de ayer« – de andre.

Den ene insisterer på, at en stor del af teltlejrens beboere hader demokrati.

En anden, der tidligere har været udsendt som soldat, forsvarer beslutningen om teltlejren: »Jeg har selv boet i de telte, og de er fine,« siger han over en Porse Guld fra Thisted Bryghus.

En bredskuldret kammerat ved siden af de to nuancerer alligevel diskussionen:

»Her i landet har kvinderne ret til at sige nej. Men der skal være plads til os alle sammen.«