Asylansøgere forflyttes efter sigtelse for voldtægt på Langelandsfestival

To af de fem unge, der flyttes fra et asylcenter på Langeland, er sigtet for en voldtægt. Tre andre er sigtet for blufærdighedskrænkelser med beføling på Langelandsfestival. Fyns Politi har i alt modtaget ni anmeldelser om blufærdighedskrænkelser under festivalen.

Arkivfoto fra Langelandsfestival, hvor der i år er blevet anmeldt flere sager om blufærdighedskrænkelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Flindt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fem unge, der er sigtet for henholdsvis en voldtægt og blufærdighedskrænkelser, flyttes væk fra et asylcenter på Langeland. Det oplyser direktør for asylområdet i Langeland Kommune, Sisi Eibye.

Hun fortæller, at to unge mænd, der er blevet anholdt og sigtet for at stå bag en voldtægt af en 16-årig pige, samt yderligere tre unge mænd, der er sigtet for at have befamlet nogle piger, bortvises fra Børnecenter Tullebølle.

»De er ikke blevet bortvist, for det kan vi ikke. Men i samarbejde med Udlændingestyrelsen har vi sørget for, at de bliver flyttet til andre centre. Det er den sanktionsmulighed, vi har,« fortæller hun.

De fem unge er endnu ikke dømt for nogen lovovertrædelse, men flytningen af dem skal alligevel sende et signal til befolkningen, men også de andre drenge på asylcentret om, at det her »på ingen måde er i orden«, forklarer direktøren.

Hun oplyser, at de fem drenge sandsynligvis bliver placeret på fire forskellige centre, der er tilsvarende det, de kommer fra.

»Og så er resten af sagen en opgave for politiet,« siger Sisi Eibye.

Ni sager om blufærdighedskrænkelse

Hos Fyns Politi er man i øjeblikket ved at gennemgå ni sager om blufærdighedskrænkelser på Langelandsfestival, hvilket er usædvanlig mange. Fælles for sagerne er, at der er tale om blufærdighedskrænkelse ved beføling, fortrinsvist beføling på bagdel, bryster og kys, oplyser Kirsten Fischer, der er leder af lokalpolitiet i Svendborg og leder for kystbyernes lokalpoliti.

Hun fortæller, at der indtil videre er anholdt tre unge drenge i sagen på 15, 16 og 17 år. At de er asylansøgere, har hun ikke ønsket at bekræfte. Men de er sigtet for et af forholdene vedrørende blufærdighedskrænkelse, der netop går på beføling af bagdel, bryster og kys.

De tre drenge er blevet afhørt i sagen og løsladt, mens politiet nu arbejder videre med den og de øvrige anmeldelser.

»Nu gennemgår vi sagerne, og så genafhører vi de forurettede, for med omstændighederne på sådan en festival er det altid en god idé at få talt sammen igen. Så ser vi på, om der er noget, der peger i retning af, at de kan sigtes for mere end det ene forhold. Det er der ikke umiddelbart noget, der tyder på,« siger Kirsten Fischer.

En sag om voldtægt

Ud over anmeldelserne om blufærdighedskrænkelse har politiet fået en anmeldelse om en voldtægt af en 16-årig pige, der skulle være foregået natten til søndag. Her er to 16-årige asylansøgere sigtet. Den ene er blevet fremstillet i grundlovsforhør, men løsladt igen, oplyser vicepolitiinspektør Henrik Justesen. Også her fortsætter politiets arbejde med at efterforske sagen.

De konkrete sager fra Langelandsfestivalen fik mandag festival-chef Allan K. Pedersen til at kritisere håndteringen af asyldrengene på Børncenter Rudkøbing på Langeland, som han ikke mener, der er ordentligt styr på.

»Vi oplevede, at når vi tog kontakt til asylcentret om at hente drengene, så kunne de ikke oplyse os om, hvor mange drenge, der egentlig var i området. Det anede de ikke. Det synes jeg er alt for laissez faire en holdning at have,« siger Allan K. Pedersen til DR.

Det er en kritik, der for asyldirektør Sisi Eibye er både »ny« og »ærgerlig«.

»Hver morgen under festivalen har der været et møde mellem festivalledelsen og Langeland Kommune omkring særlige hændelser, hvis der har været nogen. Og der har ikke været rejst nogen kritik – så det her er nyt for os,« siger asyldirektøren, der fortæller, at der ikke har været en »direkte dialog med festivalsledelsen forud for festivalen«, men at der har været asyl-personale i festivalsområdet, som har været i dialog med pladsens sikkerhedsfolk.

Asyldirektøren får opbakning fra Udlændingestyrelsen, der havde repræsentanter på tilsynsbesøg på center Tullebølle i onsdags.

»Vi har haft en grundig dialog med ledere og medarbejdere på centeret, som bl.a. har bekræftet, at centeret følger samme praksis for drift og tilstedeværelseskontrol, som gælder på andre børnecentre,« siger souschef i styrelsen Kristina Rosado i en skriftlig kommentar til Berlingske. Hun understreger i samme forbindelse, at man »kan ikke forvente, at personalet skal vide, hvor beboerne befinder sig døgnet rundt,« siger hun.

Flere tidligere tilfælde i Europa

Det er desværre langt fra første gang, at der er problemer med blufærdighedskrænkelser på festivaler. I Køln og i flere andre tyske byer blev flere hundrede kvinder nytårsnat udsat for seksuelle overgreb begået af grupper af unge mænd med udenlandsk baggrund.

På en gratis festival i Karlstad i Sverige først i juli modtog svensk politi en række anmeldelser fra piger, der var blevet seksuelt antastet. Flere af de over 30 anmeldelser gik på, at piger var blevet omringet af en gruppe mænd, som befamlede dem under tøjet og kyssede dem. Og senest i lørdags blev der »fjernet« 25 asylansøgere »præventivt« fra et festivalsområde i Belgien, fordi de opførte sig upassende overfor kvinder på festivalen. Der har dog ikke været anmeldelser. Det skriver nyhedsbureauet Belga ifølge De Tijd.

Hverken hos Østjyllands Politi eller Københavns Politi har man oplevet lignende anmeldelser af blufærdighedskrænkelse med beføling i forbindelse med festivaler eller Grøn Koncert.