Asyl-chef afviser tidligere medarbejders kritik: Asyl-børn blev optalt under festival

En nu bortvist medarbejder på Børnecenter Tullebølle revser ledelsen for ikke at have ordentligt styr på asyl-børnene under Langelandsfestivalen. Men den kritik preller af på asyl-direktøren.

Arkivfoto: Den 22. juli blev der ikke foretaget optællingskontrol om morgenen og om eftermiddagen på Børnecenter Tullebølle. Det er tale om »et enkeltstående tilfælde« siger asyl-direktør Sisi Eibye, der understreger, at alle optællinger blev foretaget under Langelandsfestivalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre gange hvert døgn skal børnene på de danske asylcentre for mindreårige står skoleret, når de skal tælles. Det sker for at sikre, at ingen af dem forsvinder fra centrene. En helt fast procedure, som center-personalet er forpligtiget til.

Men den kontrol smutter af og til på Børnecenter Tullebølle, der har været i vælten efter, at fem beboere er blevet sigtet - to for voldtægt og tre for blufærdighedskrænkelse under den netop overståede Langelandsfestival.

Kritikken kommer fra den - nu bortviste - medarbejder Jan Thomsen til TV2 Fyn mandag. Han fortæller blandt andet, at der i nogle tilfælde kan gå op til 24 timer, hvor asylcentrets personale ikke aner, hvor børnene befinder sig, skriver BT.

»De første dage af festivalen kunne der snildt mangle mellem 15 og 20 (drenge, red.) klokken 23 om aftenen. Og der var ikke nogen, der interesserede sig for, hvornår de kom hjem. De fleste af dem var så kommet hjem næste morgen, kunne man se. Men hvornår kom de hjem?« spurgte han retorisk over for TV2 Fyn og fastslog samtidig, at »ledelsen var fuldt bevidst om det.«

Jan Thomsen blev bortvist fra børnecentret i fredags for at have videregivet fortrolige oplysninger om asylbørn og videregivet dem.

»Et enkeltstående tilfælde«

Og nu bliver også hans kritik bortvist. For Jan Thomsens udlægning er ifølge Sisi Eibye lodret forkert. Hun er direktør for asylområdet i Langeland Kommune, der driver en række asylcentre herunder blandt andet Børnecenter Tullebølle.

»Jeg har hørt, at han har sagt, at der i forbindelse med Langelandsfestivalen ikke blev foretaget den nødvendige kontrol. Det kan jeg blankt afvise,« siger hun.

Sisi Eibye fortæller, at hun har gennemgået Børnecenter Tullebølles registreringer af optællingerne og kan se, at der har været »et enkeltstående tilfælde«, hvor kontrollen med antallet af asyl-børn på stedet er glippet.

»Den 22. juli blev der ikke foretaget kontrol om morgenen og heller ikke om eftermiddagen. Årsagen til at det glippede, kender jeg desværre ikke. Men det er naturligvis en fejl, og det har vi rettet op på efterfølgende,« siger hun og slår fast:

»Det er ikke det samme som, at vi ikke har haft kontrol med, hvor drengene har været i 24 timer (som Jan Thomsens kritik blandt andet lyder på, red.). For så snart det blev opdaget, blev kontrollen foretaget,« siger hun og fortæller, at optællingen blev gennemført om aftenen 22. juli, og at der derfor ikke gik et døgn uden registrering af børnene.

Først hvis en beboer på et asylcenter er udeblevet fra optællingskontrollen tre gange i træk, og dermed ikke har været set på asylcentret i 24 timer, kan center-personalet melde vedkommende som savnet.

Opbakning til asyl-direktøren

Hos Udlændingestyrelsen, der er den myndighed, som asylcentrene refererer til, bakker man op om asyl-direktørens forklaring.

»Vi har haft en grundig dialog med ledere og medarbejdere på centeret, som bl.a. har bekræftet, at centeret følger samme praksis for drift og tilstedeværelseskontrol, som gælder på andre børnecentre,« siger souschef i Udlændingestyrelsen, Kristina Rosado, i en skriftlig kommentar til Berlingske.

»Man kan ikke forvente, at personalet skal vide, hvor beboerne befinder sig døgnet rundt. Der er tale om unge, som har lov til at bevæge sig frit ind og ud af centeret,« fortsætter hun.

Kristina Rosado oplyser samtidig, at Udlændingestyrelsens seneste tilsynsbesøg i Tullebølle var onsdag i sidste uge. Der var tale om et møde med ledelse og medarbejdere.

Styrelsen har efter hændelserne på Langelandfestival igen været i kontakt med Børnecenter Tullebølle, og man er blevet enige om, at forflytte de fem sigtede beboere til andre asylcentre i landet.

På centret Tullebølle bor der ifølge TV2 Fyn 80 uledsagede mindreårige børn, dvs. børn under 18 år, der er kommet til Danmark uden forældre eller værge.