Astronomer afslører »en banebrydende præstation«

Et internationalt hold af forskere har for første gang afsløret et billede af et sort hul midt i vores galakse, Mælkevejen.

Da det sorte hul er omkring 27.000 lysår fra Jorden, ser det ud til at have samme størrelse på himlen som en doughnut på Månen, fremgår det af pressemeddelelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et sort hul omringet af røde, gule og orange farver.

En international forskergruppe har for første gang nogensinde taget et billede af et sort hul i vores galakse, Mælkevejen.

Forskerholdet hedder Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration, og forskerne har anvendt observationer fra et verdensomspændende netværk af radioteleskoper.

Det skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.

»Dette er en banebrydende præstation, som har været længe undervejs. Vi var i høj grad nødt til at udvikle nye værktøjer for at projektet kunne lykkes,« lyder det fra Roman Gold, fysiker fra Syddansk Universitet, som ledede indsatsen for et af de fire billedteam.

Og der er en grund til, at det er så banebrydende. Det forklarer Marianne Vestergaard, der er professor på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet og forsker i sorte huller.

»I vores forskning har vi længe haft en fornemmelse af, at der fandtes et sort hul i centrum af Mælkevejen. Disse billeder er et endegyldigt bevis for, at det er et stort, sort hul og ikke noget andet. Det er stort, fordi det er i vores baghave. Vi vil gerne forstå vores egen galakse,« forklarer hun og uddyber:

»Det er meget kraftige tyngdefelter, vi ikke kender andre steder. Det er så tæt på, at vi kan lave nogle målinger, man ikke kan lave på andre måder. Derfor er det stort.«

Der er tidligere set stjerner kredse om noget »usynligt, kompakt og meget tungt« i Mælkevejens centrum.

Derfor var der indikatorer for, at objektet kunne være et sort hul.

Selve hullet kan dog ikke ses, da det er mørkt, men den glødende gas omkring hullet viser ifølge pressemeddelelsen et »afslørende tegn«:

Et mørkt område i midten (kaldet en »skygge«), der er omgivet af en lysende, ringlignende struktur.

»Det nye billede fanger lyset, der er afbøjet af det sorte hul, som er fire millioner gange tungere end Solen, og som har en kraftig tyngdekraft,« står der.

Da det sorte hul er omkring 27.000 lysår fra Jorden, ser det ud til at have samme størrelse på himlen som en doughnut på Månen.

EHT observerede det sorte hul flere nætter i træk og indsamlede data i mange timer i træk, hvilket svarer til at bruge en lang eksponeringstid på et kamera.

Gennembruddet følger efter EHT-samarbejdets offentliggørelse i 2019 af det første billede af et sort hul, kaldet M87*, der ligger i centrum af den mere fjerntliggende galakse Messier 87.

De to sorte huller ligner hinanden, selvom Mælkevejens sorte hul er mere end tusind gange mindre og lettere end M87*.

EHT-holdets resultater er offentliggjort i et særnummer af The Astrophysical Journal Letters.