Astronauters afføring kan blive »Nutella«

Forskere har vist, at man kan omdanne menneskelige ekskrementer til nærende og spiseligt »smørepålæg«.

Foto: JOHANNA LEGUERRE

Fremover vil der nok være lidt færre, der frivilligt vil skrive sig op som deltagere i en bemandet mission til Mars.

Det skyldes et aktuelt forskningsresultat, der meget vel kan sætte sig som en kvalmefremkaldende klump i halsen hos mennesker med højtflyvende astronautdrømme.

På Penn State University i USA har forskere nemlig vist, at det er muligt at omdanne fast menneskelig afføring til føde, der uden sundhedsrisiko kan spises igen af astronauter på langfart til Mars eller lignende.

Ja, du hørte rigtigt – en spiselig pasta fremstillet på basis af menneskelige ekskrementer: en afførings-»Nutella«.

Professor i geovidenskab ved universitetet, Christopher House, erkender i en pressemeddelelse, at tanken om at spise den slags umiddelbart lyder »lidt skør«.

Han tilføjer imidlertid, at slutproduktet i nogen grad minder om de i bl.a. Australien og Storbritannien meget populære og gærbaserede smørepålæg Marmite og Vegemite, som professoren betegner som »mikrobiel substans«.

På Den Internationale Rumstation bliver en del af astronauternes urin i forvejen renset og omdannet til rent drikkevand.

Det nedsætter behovet for at sende tungt drikkevand med rumfartøjer til rumstationen til en svimlende pris på minimum 50.000 kr. pr. liter eller kilo. Endvidere sparer det på den dyrebare lagerplads om bord.

Men på rumstationen bliver astronauternes faste afføring blot opsamlet i forseglede poser og senere afskibet i rummet, hvorefter det brænder op i Jordens atmosfære.

På den baggrund vil der være store økonomiske og praktiske fordele forbundet med så at sige at genanvende astronauternes føde, ikke mindst på en rejse til Mars, der sagtens kan komme til at strække sig over et par år.

Til deres alternative smørepålægs-produktion benyttede de amerikanske forskere sig af en meterhøj og lukket »mikrobiel reaktor«, som de hældte en afføringslignende kunstig masse i. Derefter behandlede særlige mikroorganismer den stærkt bakterieholdige masse i en slags fordøjelsesproces.

Slutresultatet blev en angiveligt spiselig og stærkt nærende substans med hele 61 procent protein og 16 procent fedstof.

Der forlyder imidlertid intet om, hvorvidt forskerne selv har prøvespist deres alternative smørepålæg, og hvordan det i givet fald smagte.

Men forskningsresultatet, der er medfinansieret af NASA, var godt nok til at finde vej til et centralt videnskabeligt tidsskrift på området, Life Sciences in Space Research.