Astrid Krag vil gøre fødsler mere sikre

Efter 41 sager med mistanke om alvorlige bivirkninger ved brug af Misoprostol vil sundhedsminister Astrid Krag (SF) gøre fødslerne mere sikre. Sundhedsstyrelsen afkræves plan straks efter sommerferien.

Foto: Iris Fold sammen
Læs mere

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) afkræver Sundhedsstyrelsen en plan for bedre og flere indberetninger fra hospitalerne for de bivirkninger og fejl, som er opstået under fødsler, hvor den gravide kvinde har fået det ve-stimulerende stof Misoprostol. Samtidig skal der ske en skærpet overvågning af hospitalernes brug af stoffet – særligt i de tilfælde, hvor højgravide får Misoprostol og siden sendes hjem for at vente på veer.

Misoprostol er ikke godkendt til brug ved fødsler, men er alligevel det mest udbredte middel til at sætte fødsler i gang herhjemme. Ministerens krav kommer efter en ny rede-gørelse fra Sundhedsstyrelsen og massivt pres fra Enhedslisten som følge af Berlingskes afdækning af en stribe sager, hvor Misoprostol mistænkes for at have ført til, at ellers raske babyer er enten døde eller blevet hjerneskadet. Sundhedsstyrelsen har identificeret 41 indberetninger om de sjældne, men alvorlige bivirkninger – herunder fem døde spædbørn.

»Regionerne og sygehusene skal have en skærpet opmærksomhed helt derude, hvor lægemidlerne konkret bliver brugt, og hvor en læge beslutter, om den enkelte kvinde skal have Misoprostol. Der er behov for skærpet omtanke,« siger Astrid Krag om Sundhedsstyrelsens redegørelse, som netop er afleveret til ministeriet og Folketinget.

Ministeren vil derfor have en ny plan fra styrelsen, der skal ligge klar lige efter sommerferien.

Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, har stillet 48 spørgsmål til ministeren om Misoprostol. Hun kræver, at Sundhedsstyrelsen med hjælp fra Cochrane-instituttet udarbejder nationale retningslinjer for igangsættelse af fødsler og gør det obligatorisk, at samtlige fødsler, hvor en kvinde får Misoprostol, og der efterfølgende opstår bivirkninger, per automatik skal indberettes. Frem for i dag, hvor lægerne kun skal indberette, hvis de formoder, at Misoprostol har ført til bivirkninger.