Arveligt fedtstof øger risiko for blodprop

En ny dansk undersøgelse viser, at et specielt fedtstof tre-firedobler risikoen for at få en blodprop i hjertet. Fedtstoffet skyldes ikke dårlig livsstil, men arv.

Folk med lipoprotein(a) har større risiko for at få en blodprop end normalt. Men selv om fedtstoffet er gemt i vores arvemasse, kan en blodprøve hurtigt vise, om man er i farezonen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Når man behandler blodprop-patienter og folk i risikogruppen for at udvikle sådanne, måler man først og fremmest på kolesteroltal og triglycerid-tallet, mens et fedtstof, der hedder lipoprotein(a), ikke hører hjemme i manualen på hjerteklinikkerne.

Tidligere har netop de fedtpartikler været under mistanke for at øge risikoen for hjertesygdomme, men det er aldrig blevet påvist i nogen større undersøgelse.

Men det er det nu, og det viser sig, at lipoprotein(a) er den hyppigste arvelige faktor i hjertesygdomme overhovedet.

»Ved at bruge Østerbro-undersøgelsen har det været muligt at finde folk med høje koncentrationer af lipoprotein(a) i stor målestok, og undersøgelsen viser, at de ti procent, der har mest af lipoprotein(a)-fedtstoffet i blodet, har en risiko for en blodprop i hjertet, der er tre-fire gange større end andres,« siger professor Børge Nordestgaard, Herlev Hospital.

Sammen med læge Pia Kamstrup og tre kolleger offentliggjorde han i går en undersøgelse af sammenhængen mellem hjertesygdomme og lipoprotein(a) i den amerikanske hjerteforenings blad, »Circulation«, der er verdens førende på feltet.

I modsætning til kolesterol og triglycerid skyldes lipoprotein(a) ikke livsstil, men næsten udelukkende arv.

Til gengæld vil dårlig livsstil give en endnu højere risiko for blodpropper hos folk med lipoprotein(a)-fedtstoffet end hos andre.

Hos mænd over 60 år med de højeste niveauer af lipoprotein(a), der samtidig ryger og har for højt blodtryk, vil hver tredje få en blodprop i løbet af en tiårsperiode, mens det tilsvarende tal hos kvinder er, at hver femte vil blive ramt.

Selv om arveligheden til at producere det farlige fedtstof er gemt i generne, er det ikke så svært at opdage.

Ikke alle laboratorier kan måle, om der er lipoprotein(a) i blodet, men en del kan, og så kan det fastslås ved en simpel blodprøve alene.

»Behandlingen er den samme som hos andre i risikogruppen for hjertesygdomme. Først og fremmest kolesterolsænkende medicin. Det virker ganske vist ikke direkte på lipoprotein(a), men nedsætter den samlede risiko. Og så er der ved at komme et middel på markedet, der sandsynligvis virker på fedtstoffet, nemlig nikotin-syre, der er et B-vitamin givet i meget store doser. Dog er det ikke vist ved nogen større undersøgelse endnu,« siger Børge Nordestgaard.