Arriva fyrede svensk chauffør i tørklædesag

I Malmø for to år siden forbød en buschauffør en niqab-klædt kvinde at stige på bussen. Arriva fyrede ham, fordi det var racistisk motiveret.

Foto: Henning Bagger / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En to år gammel sag fra Sverige ligner sagen fra Århus fra i forgårs, hvor en niqab-klædt kvinde blev forbudt adgang til en Arriva-bus. En niqab er et tørklæde, der kun viser en kvindes øjne.

Der er dog en forskel. Den danske chauffør havde misforstået loven om maskeringsforbud ved demonstrationer til at fælde hele det offentlige rum, mens den svenske chauffør var racistisk, mener Arriva.

Den svenske chauffør ville ikke køre med den niqab-klædte kvinde. Da hun alligevel satte sig i bussen, mobbede han hende og sendte hende lede blikke, sagde hun til den engelsksprogede svenske avis The Local i 2007.

Fyret med det samme
Arriva suspenderede med det samme chaufføren, mens de undersøgte sagen. Kommunikationsdirektør i Arriva Jan Wildau kan ikke huske om der gik fem minutter eller en time før chaufføren modtog sin fyreseddel, men det stod hurtigt klart, at han var racistisk.

- Han havde ond vilje og ikke god vilje. Det er sådan hos os: Hvis man begår en fejl, skal man have hjælp og vejledning, så man kan blive bedre, hvis man handler racistisk diskriminerende, skal man smides ud.

Chaufføren var en flytning og havde selv været i krig mod muslimer i fem-ti år. Ved at snakke med nærmeste chef og kollegaer, var det nemt at se, at han var racist. Han indrømmede endda selv, at han ikke ville have den niqab-klædte kvinde i sin bus.

- Man skal have en ordentlig tilgang til sit arbejde. Hvad vores ansatte inderst inde synes, skal vi ikke gøres til dommer over, men hvis der ageres på en måde, der er uacceptabel, må vi i Arriva reagere. I tilfældet i Sverige var der klar og tydelig tale om racistisk diskriminering. Det tolerer vi ikke.