Arrangør: »Vi har vist hele verden, at København ikke lader sig kue«

København har vist et enormt sammenhold, konkluderer initiativtageren bag mindehøjtideligheden for ofrene for weekendens terrorangreb.

Op mod 40.000 mennesker var mandag aften mødt op på Gunnar Nu Hansens Plads i København for at mindes ofrene for weekendens terrorangreb og for at værne om ytringsfriheden og demokratiet.

Aftenen blev indledt af sangerinde Pernille Rosendahl med Poul Henningsens vise Man binder os på Mund og Haand, der i 1940erne blev et symbol på modstanden mod nazisterne. Til tonerne af sangen stod tusindvis af københavnere med fakler i hånden og lyste op i mørket.

»Vi har vist hele Danmark og hele verden, at København ikke lader sig kue,« siger Lars Aslan Rasmussen, initiativtager til mindehøjtideligheden.

»Vi skal blive ved med at være en af de mest trygge byer i hele verden - en åben by, hvor vi passer på hinanden og værner om den mangfoldighed, København også er en del af. Så det var enormt overvældende at se, at så mange mødte op,« siger det socialdemokratiske medlem af Borgerrepræsentationen.

Mindehøjtideligheden var i første omgang planlagt til at skulle foregå foran kulturhuset Krudttønden, hvor det første terrorangreb fandt sted lørdag eftermiddag, men arrangementet blev flyttet et par hundrede meter til Gunnar Nu Hansens Plads på grund af det massive fremmøde.

»Vi har haft 48 timer til at arrangere det, og så møder der 40.000 mennesker op. Det var enormt overvældende at se sammenholdet,« siger Lars Aslan Rasmussen og uddyber:

»Jeg stod jo oppe på scenen og kunne se ud over hele mængden - unge, gamle, muslimer, jøder. Det var fantastisk at se hvor blandet en skare, det var. Det er et enormt vigtigt signal at sende til de få mennesker, der ikke kan finde ud af at respektere det samfund, de burde være en del af. De er en lille minoritet, som ikke vil kunne knække os.«

Blandt talerne var formanden for Det Jødiske Samfund, Dan Rosenberg Asmussen, den franske ambassadør i Danmark, Francois Zimeray, formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).