Arne Jacobsen-skole voldsomt fordyret

En samlet opposition i Gentofte sagde forleden nej til at bevilge ekstra penge til renoveringen af Munkegårdsskolen. Det konservative flertal i kommunalbestyrelsen med borgmester Hans Toft i spidsen beskyldes for flertalsdiktatur.

Renoveringen af Munkegårdsskolen i Gentofte bliver meget dyrere end budgetteret, og det har skabt politisk røre i kommunen. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Det er den fredede Munkegårdsskole, tegnet af Arne Jacobsen, som er blevet dråben, der har fået bægeret til at flyde over for oppositionen i Gentoftes kommunalbestyrelse. Renoveringen af den berømte arkitekts værk er stærkt fordyret.

Ifølge oppositionen er anden etape af skolebyggeriet budgetteret til godt 31 millioner kroner af kommunens rådgivere.

Det billigste licitationsresultat lyder på 95 millioner kroner. Men følge borgmesteren hedder tallene henholdsvis 53 millioner og 82 millioner kroner - altså en mindre budgetoverskridelse.

»Der er tale om en prisstigning på 64 millioner kroner. Budgettet er blevet justeret op syv gange siden 2001 fra 31 millioner kroner til 160 millioner kroner,« lyder det derimod fra socialdemokraten Irene Lütken.

Ifølge det socialdemokratiske kommunalbestyrelsesmedlem kan disse tal læses ud af et økonomisk statuspapir fra maj. Hun beskylder forvaltningen for at have ændret i budgettallene for at få gabet mellem budget og licitation til at se mindre ud. Samtidig siger hun, at der er skjulte udgifter i tidligere bevillinger.

Nej til ekstrabevilling

»Dette er en meget grov og udokumenteret anklage, som næsten umuliggør et tillidsfuldt samarbejde med forvaltningen fremover,« siger Hans Toft.

En samlet opposition sagde lodret nej til at bevilge de ekstra penge på et dramatisk kommunalbestyrelsesmøde for nylig. Og de øvrige oppositionspartier i Gentofte er enige med socialdemokraten Irene Lütken:

»Jeg endte med at stemme nej, udelukkende fordi vi ikke kunne få en bekræftelse på, at der iværksættes en uvildig undersøgelse og en ansvarsplacering af årsagerne til budgetoverskridelserne,« siger SFs Brigitta V. Rick til lokalavisen Villabyerne.

De Radikale er enige:

»Jeg er dybt utilfreds med, at der er fejl i de tal, som vi har fået udleveret fra forvaltningen. Jeg synes, det er grotesk, som sagen har udviklet sig. I Danmark har vi flertalsdemokrati, men i Gentofte har vi flertalsdiktatur,« siger John Philip til Berlingske Tidende.

»Uanset om vi taler om 30 eller 60 millioner kroner, bør man som politiker lige trække vejret og granske de mange budgetoverskridelser,« siger Irene Lütken.

En god forklaring

Ifølge borgmester Hans Tofts er Munkegårdsskolens skønnede budget efter afholdt licitation vokset med 38 millioner kroner.

Hans Toft siger, at der er gode forklaringer på de store udgifter. Fredningen af skolen fordyrer byggeriet betragteligt, priserne på materialer er steget voldsomt, og der er valgt en meget høj kvalitet i løsningerne. Oppositionen indvender imidlertid, at alt dette var kendt på forhånd.