Arktisk forhammer rammer USA

Mens USA bringes til standsning af det værste kuldefremstød i næsten 20 år, kæmper briterne mod historisk stormfuld og regnfuld vinter. To meteorologer analyserer det kontrastrige vintervejr.

En storm af arktisk kulde har ramt midten af USA og sætter kulde-rekorder flere steder. I Chicago på billedet har man målt minus 18 grader, som dog føles betydeligt koldere på grund af vindens chillfaktor. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM YOUNG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er en helt igennem usædvanlig situation.«

Sådan opsummerer Peter Holst, meteorolog i den private vejrkonsulentvirksomhed ConWx, det vilde og kontrastrige vintervejr, der præger klodens nordlige halvkugle i disse dage og uger.

Mens enkelte danske parcelhusejere er begyndt at slå deres græsplæner i en enestående mild januar, bliver briterne gennemrusket og gennemblødt af den ene regnfulde storm efter den anden.

Samtidig har russerne i vidt omfang smidt pelshuerne, mens iskold arktisk luft har lammet det meste af USA i det værste kuldefrembrud i næsten 20 år.

Mandag var der væsentligt koldere i Atlanta og Nashville i det sydlige USA end i Anchorage i Alaska. Og oppe omkring De Store Søer nær grænsen til Canada var der så isnende koldt, at myndighederne måtte lukke samtlige skoler og advare befolkningen mod at bevæge sig udenfor som følge af risiko for livstruende forfrysninger.

I bl.a. Duluth i Minnesota og Fargo i North Dakota var termometeret nede at røre minus 30 grader celsius. Tog man windchill-faktoren med i beregningen, føltes luften som 50 rystende frostgrader.

De store byer på USAs østkyst undslap kuldefremstødet i første omgang. Men ifølge prognoserne vil kuldepolen bevæge sig mod øst tirsdag med ekstremt hurtige temperaturfald til følge.

I bl.a. New York forventer man således et temperaturfald på næsten 30 grader inden for mindre end 24 timer: Fra 12-13 plusgrader mandag til ned mod 15 minusgrader tidligt tirsdag morgen. På den baggrund advarer amerikanske meteorologer om en regulær »forhammer af ekstrem og livstruende kulde«.

Vilde lavtryk

Ifølge Peter Holst har den isnende nordamerikanske kulde og det milde vesteuropæiske vintervejr på mange måder oprindelse i et storslået meteorologisk fænomen, der kaldes for Den Nordatlantiske Oscillation (NAO) eller slet og ret temperaturvippen.

Gennem hele vinteren har NAOen været positiv med det resultat, at mild, fugtig og ofte stormfuld luft fra Atlanterhavet er strømmet ned over det nordvestlige Europa, mens polarkulde og sne er væltet ned over Nordamerika.

»Samtidig har vi kunnet iagttage, hvordan dybe lavtryk næsten dagligt er blevet født over New Foundland i Canada. Det har været med til at fastlåse situationen med permanent kulde over Nordamerika og mildt og blæsende vejr fra vest i vores del af verden. Det er faktisk idealbilledet på en kraftig vestenstrømning,« forklarer meteorolog Peter Holst.

Den vedvarende dannelse af kraftige nordamerikanske lavtryk er en stærkt medvirkende forklaring på det ekstraordinært blæsende vejr, som danskere og ikke mindst briter oplever for tiden.

Den forgangne måned var den mest stormfulde december, der nogensinde er officielt registreret i England – og en af de vådeste. Og under stormen Dirk lige før jul målte britiske meteorologer det laveste lufttryk nogensinde over Storbritannien – et tegn på usædvanligt voldsomme kræfter i vejrsystemet.

Energien i stormene bliver først og fremmest skabt af de enorme temperaturkontraster ude over Atlanten – usædvanlig varm luft og hav mod syd og iskold arktisk luft mod nord.

Masser af muskler

Forfatteren og TV-meteorologen Jesper Theilgaard peger på, at der i det hele taget synes at være stigende energimængder til rådighed i Atlanterhavet.

»Havvandet er varmere end normalt. Samtidig er omfanget af det arktiske havisdække overordnet set aftagende. Uden nødvendigvis at sige at det skyldes menneskeskabt global opvarmning, så påvirker det strømningsforholdene i hav og atmosfære og dermed lavtrykkenes rute,« forklarer han.

Jesper Theilgaard understreger dog samtidig, at det opsigtsvækkende vintervejr ikke er mere opsigtsvækkende, end at det ligger inden for det statistisk sandsynlige.

Om få dage ventes den ekstreme kulde at miste sit tag i det meste af USA. Til gengæld er der ifølge prognoserne mulighed for, at vi fra på søndag får det første reelle indslag af vinter over Danmark med sne og moderate frostgrader.

Ifølge Peter Holst bør man dog tage prognosen med et gran vejsalt.

»Vejret er altid kaotisk, men jeg har sjældent oplevet så kaotisk og uforudsigeligt vejr som i denne vinter. Næsten hver eneste dag i de senere uger har det ellers meget pålidelige europæiske vejrregnecenter ECMWF ændret ret radikalt i deres prognoser. Så jeg er alt andet end sikker på, at det kommer til at holde stik med kuldefremstødet i weekenden på vores breddegrader.«

Dog ser den privatansatte meteorolog én overordnet tendens i det nordeuropæiske vejr til og med marts:

»Der er intet reelt vintersignal at se i sæsonprognosen for Nordeuropa. Tværtimod ser vejret i de kommende par måneder ud til at blive fortsat mildt og blæsende.«