Arkæologer: Vi blev kristne lang tid før Blåtand

Arkæologer finder flere og flere beviser for, at kristendommen var indført i Danmark lang tid før Harald Blåtand tog æren for det på Jellingstenene.

Det er her på den store Jellingsten, Harald Blåtand erklærer, at han har gjort danskerne kristne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere danskere blev begravet i den kristne tro 100 år inden kong Harald Blåtand i omkring år 955 opførte Jellingstenene. Her anførte han ellers sig selv som den, der havde gjort danskerne kristne.

Det slår et hold arkæologer fra Ribe fast, efter de har gravet i 60 grave i området omkring Ribe Domkirke. De kristne grave kan kendes på måden, de døde ligger placeret på – med fødderne mod øst og hovedet mod vest, som de skal ifølge kristen tro. Derudover har de døde heller ingen gaver med i graven, som det ellers var skik i vikingetiden.

Ifølge praktisk leder af udgravningen ved Ribe Domkirke, Troels Jensen, er det en stor kristen kirkegård, arkæologerne har forsket i. 

- Vi har gravet 60 grave nu, men vores beregninger tyder på, at der kan ligge mellem 1500 og 2000 grave i alt i området omkring Ribe Domkirke. Dermed har det sandsynligvis været den største kristne vikingetidskirkegård, siger han.

Blåtand var snedig 

Det var ikke, fordi Harald Blåtand var religiøst fremadskuende, men nærmere fordi han var en snedig konge, at han ”tog æren” for at bringe kristendommen til Danmark på Jellingstenen. 

- Blåtands kristning i 955 var mere af politisk karakter. Det ville være smart for ham at sige til sydeuropæerne, som allerede havde været kristne i et par hundrede år, at nu var Danmark også kristent. På den måde kunne han undgå, at eksempelvis tyskerne ville have haft anledning til at føre korstog for kristendommen i Danmark, siger Troels Jensen. 

Ifølge Troels Jensen havde de kristne konger desuden mere magt end de hedenske, så det var en magtbase for Blåtand at prioritere religion. 

Handelsfolk fik kristendommen til Danmark 

I Ribe, hvor udgravningerne har fundet sted, giver det også god mening, at mange har ladet sig begrave i den kristne tro. Byen er Danmarks ældste med en handelsplads, der stammer fra år 710, og det har haft stor betydning. 

- Med handelspladsen har Ribe været en forpost for handel med bl.a. Tyskland og Nederlandene. De handlende har derfor været sydpå, lært kristendommen at kende og taget den med tilbage. Blandt andet grundet penge, da dét at de blev kristne, ville gøre, at deres handler med europæerne kunne foregå lettere, siger Troels Jensen. 

Skal historiebøgerne ændres?

Men skal alle landets historiebøger så skrives om, når det ikke er Harald Blåtand, der kan tage æren for at bringe kristendommen til Danmark? 

- Nej, man kan nøjes med at skrive en fodnote eller tilføjelse i historiebøgerne om, at kristendommen i Danmark var en glidende overgang, og at den var kendt før Blåtand, siger Troels Jensen.