Arkæolog-hær graver for 180 mio. kr.

Københavns Museum har tidoblet staben fra 5 til knap 50 arkæologer, der finder hemmeligheder i hovedstadens undergrund

Resterne efter Christian IVs Østerport ved Kongens Nytorv dukkede op til overfladen under udgravningerne til Cityringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden udgravningen til 18 nye metrostationer i det centrale København gik i gang sidste år, har Københavns Museum tidoblet staben fra 5 til knap 50 arkæologer, der med graveske og river arbejder på højtryk for at finde hemmelighederne i hovedstadens undergrund.

Det sker blandt andet ved Rådhuspladsen og Kongens Nytorv, og projektet bliver kaldt "Nordens største urbane arkæologiprojekt". Det skriver Kristeligt Dagblad.

"Det er klart vores største udgravningsprojekt nogensinde. Og et meget stort projekt for et meget lille museum. Men vi får masser af ny viden og nye ting at spekulere over de kommende år," siger Jette Sandahl, museumsdirektør på Københavns Museum.I forbindelse med udgravningerne har Københavns Museum haft jobopslag ude i hele Europa, og staben tæller ansatte fra både Norge, Sverige, England og Irland.

Klik på de markerede felter på kortet for at se nogle af de ting, der indtil videre er fundet i udgravningerne på Kongens Nytorv, og hvor arkæologerne nu skal til at grave

Og det er ikke bare københavnerhistorie, men danmarkshistorie, der bliver skrevet i disse år, siger museumsinspektør på Nationalmuseet Nils Engberg, der har speciale i Danmarks middelalder og renæssance.

"Der har aldrig været undersøgt så mange kubikmeter af Københavns undergrund som i disse år, og det er jo et kolossalt budget for arkæologi," siger han med henvisning til de 180 millioner kroner, som Metroselskabet som bygherre betaler til udgravningerne.

Og de kommende fund vil have nationalhistorisk betydning, vurderer Nils Engberg:

"Vi vil uden tvivl få svar på spændende spørgmål. I og med at vi tilbage fra Københavns begyndelse har været en nation, har det, der skete i hovedstaden, haft stor betydning også ude i landet."

Og trods den store regning siger Metroselskabets teknisk direktør Erik Skotting:

"Det er fantastisk spændende, at vi blive klogere på Københavns historie, samtidig med at vi bygger en metro, der kommer til at forandre fremtidens København."

Her er oversigten over den nye Cityrings stationer: