»Arbejdstid er ikke lig med produktivitet«

Regeringens ligning mellem travlhed og produktion giver ikke mening, mener direktør og rådgiver Helle Rosdahl Lund fra Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv. Hun oplever pressede forældre, utrygge børn og stressede unge.

Helle Rosdahl Lund, direktør og rådgiver i Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv, er ikke begejstret for regeringens udmeldinger om familiepolitik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke kun forældre undrer sig over, at en minister i dagens Berlingske udtaler, at børnefamilier ikke skal sætte næsen op efter større mulighed for deltid på arbejdspladsen.

I Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv mener direktør og rådgiver Helle Rosdahl Lund, at holdningen fra interviewet med beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) og børne-, undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) rammer skævt på problemet hos de travle børnefamilier.

»Arbejdstid er ikke lig med produktivitet. En maskine i LEGO laver måske X antal klodser på en time, men det siger ikke noget om effektiviteten. Måske kunne den bygge flere klodser på kortere tid, hvis den kørte bedre. På samme måde kommer ens produktivitet ikke an på, om man arbejder mere eller mindre, men hvordan man arbejder,« siger Helle Rosdahl Lund.

Hun mener altså ikke, at Jørn Neergaard Larsens ligning holder - at mere arbejdstid skulle give større udbytte. Sidder en Berlingske-journalist eksempelvis i otte-ti timer og læser avis ved skrivebordet, siger det nok ikke meget om produktivitet. I så fald har den ansatte »bare været der«.

Hjælper kun eliten

Helle Rosdahl Lund er dog enig med regeringen, i at produktiviteten kan forbedres, og henviser til en CBS-undersøgelse, der viser, at Danmarks produktivitet drysser mod bunden i forhold til lande, vi ofte sammenligner os med. Men med børnefamilier, der er de mest flittigt arbejdende i Europa, når det kommer til arbejdstid for både mor og far, er svaret næppe flere timer på kontoret.

Samtidig mener Helle Rosdahl Lund, at de øvrige tiltag, ministrene foreslår, mest vil virke i eliten. For selv om flere midler til for eksempel hushjælp og betaling af længere pasning i institutionerne kan hjælpe noget af vejen, er løsningen langt fra for alle.

»Det hjælper ikke 3F-familier, det hjælper ikke Dansk Metal-familier, det hjælper ikke de, der sidder med mere fastlåste og skemalagte arbejdstider med mindre fleksibilitet. De har helt andre udfordringer end toppen af C20, og har ofte hverken tid eller råd,« siger Helle Rosdahl Lund.

Hun mener, at forslag som bare at hyre hjemmehjælp er at anskue pressede børnefamilier som et luksusproblem. Det gør nar ad de udfordringer, forældrene står i, og kan sammenlignes med tidligere socialminister Manu Sareens (B) udtalelse om, at børnefamilier blandt andet burde droppe at bage klidboller for at få mere tid til samvær.

Tvetunger

I det hele taget mener Helle Rosdahl Lund, at der stikker mere under problemet end pasningslængder i vuggestuer og børnehaver. For selv i Sverige, hvor familierne har bedre muligheder end herhjemme, har forældrene det med ikke at udnytte tiden mest ud.

Det kan pege på en kulturel eller adfærdsmæssig forvirring i forholdet mellem arbejds- og familieliv. For hvordan forholder man sig, når samfundet både beder en om at passe sin familie og karriere på højeste niveau?

»På uddannelsesinstitutionerne, blandt andet CBS, møder jeg piger, der har travlt med at komme videre og derfor fravælger familie. De har nærmest angst over, om de både kan få lov at få børn og være på arbejdsmarkedet,« siger Helle Rosdahl Lund og tilføjer:

»Inden for den seneste tid er jeg begyndt at opleve den samme stress helt ned i gymnasierne, og det er alarmerende. Engang havde man lov til at have dannelsesår og tænke sig om. Nu taler vi med tvetunger om både at komme hurtigt ud på arbejdsmarkedet og at skabe sig en velfungerende familie.«