Arbejdspres truer effekt af kontanthjælpsreform

Et af målene med regeringens kontanthjælpsreform bliver svært at opfylde, fordi socialrådgiverne simpelthen har for meget at lave.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis alle skal kunne hjælpes i gang, og ingen ledige skal svigtes, så skal socialrådgiverne formentlig have en hjælpende hånd.
Sådan lyder meldingen fra formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, der advarer mod, at et stort arbejdspres på hendes medlemmer kan ramme de arbejdsløse, som kontanthjælpsreformen har til hensigt at hjælpe.

»Det store arbejdspres er en barriere for, at vi kan nå de politiske ambitioner, regeringen og kommunerne melder ud. Vi er nødt til at gøre opmærksom på, at det ikke er nok at lave en ny lov, man må også give vilkår, som gør det muligt at indfri ambitionerne. Ellers er der mennesker, som ikke får den støtte og indsats, de har brug for,« siger Majbrit Berlau til Politiken.

En rundspørge i Dansk Socialrådgiverforening viser, at de socialrådgivere, at tager sig af de mest udsatte kontanthjælpsmodtagere, i gennemsnit har 82 sager, hvilket er dobbelt så mange, som fagforeningen anbefaler.

Ole Pass, der er formand i Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer, genkender billedet af, at der er stort pres på socialrådgiverne.

»Der er grænser for, hvor mange sager af en vis tyngde man kan sidde med og så alligevel leve op til kravene,« siger Ole Pass til Politiken.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) anerkender, at der kan være et problem, men lader det være op til kommunerne at løse det.

»Det er en kommunal opgave at sikre, at der er hænder til at løfte arbejdet, men der er et stort behov for, at reformen kommer til at virke, og jeg tager det her meget seriøst,« siger Mette Frederiksen til Politiken.