Arbejdspres: Kvinde døde efter 159 timers overarbejde på én måned

En ung og ærgerrig journalist har bogstaveligt talt arbejdet sig til en for tidlig død. Fænomenet kaldes karoshi, og det er velkendt i Japan.

For meget arbejde førte til døden for en japansk kvinde. Fænomenet er ikke ukendt i Japan. Fold sammen
Læs mere

Miwa Sado var en ung journalist, der arbejdede for Japans statslige TV-station. Hun brugte i 2013 sin sommer på at dække to hektiske lokalvalg i Tokyo.

I løbet af en måned bogførte hun 159 timers overarbejde. Hun holdt sjældent fri i weekenderne og arbejdede som oftest frem til midnat hver dag. På sin fødselsdag den 26. juni skrev hun en e-mail til sine forældre, som godt nok syntes, hun lød lidt udkørt.

Knapt en måned senere, et par dage efter det sidste af de to valg, døde hun af et hjertetilfælde. Hun blev 31 år.

Sagen er blot det seneste tilfælde af karoshi eller »død som følge af overarbejde,« og den kom først for en dag, da TV-stationen NHK selv fortalte historien.

Karoshi blev almindeligt anerkendt som fænomen i slutningen af 1980erne. da beretningerne om arbejdere, der sank sammen på jobbet, syntes at afsløre en mere dyster side af Japans økonomiske mirakel. I løbet af årene er der blevet rapporteret om flere tilfælde blandt funktionærer og ledere, og i en officiel rapport fra 2016 fortalte mere end en fjerdedel af de adspurgte selskaber, at nogle ansatte arbejdede mere end 80 timer ekstra om måneden. Kort tid efter valgte topchefen i reklamebureauet Dentsu at trække sig fra posten midt i den almindelige bestyrtelse over, at en ansat – den 24-årige Matsuri Takahashi – havde taget livet af sig ved at springe ud fra taget.

Som frøken Takahashi var Miwa Sado også en ung kvinde på vej frem i en ambitiøs branche. Hendes arbejdsgiver ses som en af de mest prestigefulde selskaber i hele Japan, som i parentes bemærket er et land, hvor udmattelse betragtes som et udtryk for flid.

I en tilstand af kronisk søvnmangel

En offentlig undersøgelse fandt i 2014 frem til, at Sados død var en direkte følge af hendes arbejde.

»Hun arbejdede under omstændigheder, hvor hun ikke kunne sikre sig fridage nok på grund af et ansvar, som krævede lange arbejdsdage,« hed det i undersøgelsen fra myndighederne i Shibuya, som er et af Tokyos 23 bydistrikter. Rapporten beskrev hende som »værende i en tilstand af akkumuleret træthed og kronisk søvnmangel.,« da hun døde.

TV-stationen siger i dag, at man valgte at udsætte offentliggørelsen af detaljerne om Miwa Sados død af respekt for hendes familie. Til gengæld er offentliggørelsen afpasset, så den tidsmæssigt falder sammen med bekendtgørelsen af nye regler for overarbejde.

»Vi besluttede at afsløre hendes død over for alle vores ansatte og for offentligheden for at dele selskabets beslutning om at forhindre en gentagelse og følge beslutningen op med reformer,« hed det i meddelelsen fra NHK.