Arbejdspladser skrotter rygepausen

Rygning er hverken tilladt ude eller inde. Røgfrie arbejdspladser breder sig. Ansatte på plejehjem går forrest

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glem alt om rygepauser. Et stigende antal arbejdspladser skærper rygereglerne for de ansatte og indfører et totalt rygeforbud. Vent med at tænde cigaretten, til du er hjemme hos dig selv, lyder beskeden.

- Hidtil har det været tabu helt at forbyde rygning. Men nu oplever vi en bølge, hvor især flere offentlige arbejdsgivere beslutter, at rygning er noget, der hører privatlivet til, siger Inge Haunstrup Clemmensen, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

På plejehjemmet Falkenberg i Helsingør Kommune har de ansatte været røgfrie i arbejdstiden siden efteråret. Og det er sket uden større protester, siger leder Helle Lund.

- Selvfølgelig var der nogen, som i begyndelsen syntes, at vi overskred en grænse for, hvad vi kan blande os i.

- Men i dag er stemningen god, og de nye regler har betydet, at tre ansatte helt er holdt op med at ryge, mens andre er glade for, at deres forbrug falder, siger Helle Lund.

Foruden at bedre de ansattes helbred er målet at frigive tid til de ældre:

- Det er deres dagsrytme, vi skal tage hensyn til og ikke, hvornår medarbejderne kan mødes for at ryge. Rygeforbuddet har den sidegevinst, at vi bliver mere effektive og kan være mere sammen med beboerne, siger Helle Lund.

I Allerød Kommune bliver der i løbet af foråret indført rygeforbud på samtlige tre plejecentre.

Ifølge HR-chef Anette Friedrichs er målet at skabe en fysisk sundere arbejdsplads, men også at slippe af med de frustrationer, som det kan give, når nogle ryger, mens andre arbejder.

I fagforbundet FOA er der begejstring over udviklingen:

- Vi hører kun positivt fra vores medlemmer på arbejdspladser, der har forbud rygning. Flere oplever en lettelse, fordi de syntes, at det efterhånden var blevet så besværligt at ryge, siger Karen Stæhr, formand for social- og sundhedssektoren.

/ritzau/