Arbejdsløse siger nej til lavtlønnede job

Danske dagpengeregler betyder, at arbejdsløse kan risikere en lavere dagpengesats senere, hvis de siger ja til lavtlønnede job.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere arbejdsløse takker nej til tilbud om job, hvor lønnen er lav, fordi de risikerer at få mindre i dagpenge senere, skriver Jyllands-Posten.

Vikarbureauer oplever, at arbejdsløse ikke vil tage job med en løn på 120 kroner i timen, fordi de så risikerer at gå ned på en lavere dagpengesats senere.

»Vi har masser af eksempler på, at folk siger nej til et vikariat i lavtlønsområdet, fordi det senere kan få konsekvenser for deres dagpengeniveau,« siger afdelingsleder Claus Hvass fra landets største vikarbureau, Adecco til avisen.

Kim Olesen, der er partner i vikarbureauet PowerPeople, er ikke i tvivl, om at a-kasserne i flere tilfælde fraråder de ledige at tage lavtlønsarbejde.

Det må de dog ikke, siger direktør i A-kassernes Samvirke Verner Sand Kirk.

»De må godt oplyse om, at medlemmet vil få en lavere sats, men de må ikke opfordre til at lade være med at tage arbejdet,« siger han.

Dagpengesystemet trænger til en gennemgribende reform, mener Flemming Ipsen, der er professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

»Det her er en lavtlønsfælde, for det giver jo intet incitament til at tage et lavtlønsjob. Det viser bare, at vores dagpengesystem er forældet, og at vi har brug for en dagpengereform, der kan ændre på nogle af svaghederne,« siger Flemming Ibsen til Jyllands-Posten.

Ifølge beregninger, som A-kassernes Samvirke har lavet for avisen, skal man tjene mindst 130,72 kroner i timen, hvis man for eksempel efter et års arbejde og efterfølgende fyring skal undgå at gå ned i dagpengesats.

Web-tv: 165.000 skiftede dagpengene ud med job