Arbejdsløse lokkes til dyre lån

En større andel arbejdsløse end andelen af forbrugere med et arbejde lokkes til at tage dyre lån over sms og internettet. Forbrugerrådet Tænk efterlyser politisk indgreb mod den massive markedsføring over for svage grupper.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne bruger flere og flere penge på kviklån, og en ny rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at det især er danskere uden for arbejdsmarkedet, der tager de ekstremt dyre lån. Det forarger formanden for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip.

»Der er tre gange flere af de her kviklånstagere, der står uden for arbejdsmarkedet, og det er jo dybt beskæmmende. Dermed er det oftest dem, der har mindst, der ryger ud i de her meget risikable lån,« siger hun.

Ifølge rapporten »Kviklån skaber problemer hos forbrugerne« er det omkring 11 procent af danskerne uden for arbejdsmarkedet, som har optaget de dyre lån, der som regel har kort løbetid og ekstremt høje renter - i nogle tilfælde kan de have årlige omkostninger på over 1.000 procent. Til sammenligning er det kun omkring fire procent af danskerne med arbejde, der har ladet sig friste af lånene.

»Det er en rigtig trist udvikling, og det, vi desværre har kunne se gennem de seneste år, er, at der foregår en massiv markedsføring over for netop folk, der står i gældsregisteret, eller folk, der er på kontanthjælp,« siger Anja Philip og fortsætter:

»Markedsføringen foregår i form af rådgivning såsom: Hvis du er gældsramt, så skal du ikke tage de her lån, men hvis du alligevel vil, kan du med et klik nemt gøre det lige her. Det er den type markedsføring, vi ser, og det er under al kritik, at dem, der i forvejen er meget udsat, bliver skubbet endnu længere ud.«

I maj fremsatte regeringen et forslag om at indføre en betænkningsperiode på et par dage, så de hurtige lån ikke længere er så hurtige, hvilket giver køberen mere tid til at tænke sig om. Men det er ikke tilstrækkeligt, mener Forbrugerrådet Tænk. Omkring hver femte lån ender nemlig som en inkasso-sag, og det er et tydeligt tegn på, at firmaernes kreditvurdering slet ikke er i orden, lyder det.

»Vi opfordrer også politikerne til at få lavet et ÅOP-loft, så der kommer et loft over, hvor høje renter, man må tage for de her kviklån,« siger Anja Philip.

Det samlede beløb, som danskerne låner via kviklån, er næsten tidoblet på fire år fra 37 millioner kroner i 2010 til 430 millioner kroner i 2014, viser tal fra Konkurrence – og Forbrugerstyrelsen.